Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Galeria Marlborough începe oficial închiderea, după 80 de ani
marlborough gallery london

Galeria Marlborough începe oficial închiderea, după 80 de ani

Galeria Marlborough, care a fost zeci de ani emblematică pentru arta contemporană, cu spații în New York, Londra, Madrid și Barcelona, a decis să își înceteze activitatea și, începând din iunie 2024, nu va mai reprezenta artiști, proprietăți și nu va mai organiza expoziții.

Inventarul galeriei va fi vândut în următorii ani, iar o parte din personal va rămâne în spațiile Marlborough pentru a ajuta la acest proces și pentru a asigura o tranziție ușoară pentru artiști, potrivit artnews.com. Galeria a precizat că o parte din veniturile obținute în urma lichidării vor fi donate către instituții culturale non-profit care sprijină artiștii contemporani.

Deși nu a fost comunicată valoarea colecției, este apreciat că fondul de fotografii, lucrări pe hârtie și tablouri ale galeriei Marlborough, despre care se spune că ar fi de ordinul miilor, valorează aproximativ 250 de milioane de dolari. Galeria deține și proprietăți imobiliare în Statele Unite, Regatul Unit și Spania.

Potrivit unor surse apropiate galeriei, Marlborough a suferit pierderi financiare semnificative începând din 2020 și a pierdut cel puțin doi dintre artiștii săi importanți, Paula Rego și Frank Auerbach.

Marlborough, de la impresioniști la contemporani

Marlborough Fine Art a fost fondată în 1946 de Frank Lloyd și Harry Fischer. Celor doi li s-a alăturat David Somerset și și-au construit o reputație în domeniul pictorilor francezi impresioniști și post-impresioniști, precum Edgar Degas și Auguste Renoir. În anii 1960, galeria a început să organizeze expoziții ale expresioniștilor Wassily Kandinsky și Kurt Schwitters, iar mai târziu a ajuns să reprezinte avangarda artiștilor britanici contemporani postbelici, printre care Francis Bacon, Henry Moore, Lucian Freud, Ben Nicholson și Frank Auerbach.

În 1963, Marlborough s-a extins la New York, devenind una dintre primele mega-galerii ale vremii. A început să reprezinte expresioniști abstracți precum Philip Guston și Robert Motherwell, precum și opera unora ca Franz Kline și Jackson Pollock.

Ultimii ani au fost marcați de o dispută familială care a dus la zvonuri că galeria își va înceta activitatea.

Potrivit galeriei, în lunile următoare vor fi publicate informații suplimentare despre procesul de retragere, inventarul și programul filantropic planificat.