Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Galerist, despre lipsa artei în spațiul public: Generația care acum e în administrație nu a crescut mergând la muzee
rad art fair 2, curatorial.ro

Galerist, despre lipsa artei în spațiul public: Generația care acum e în administrație nu a crescut mergând la muzee

Alex Radu, curator și fondatorul galeriei /SAC, cu sedii la Atelierele Malmaison și Berthelot, este de părere că administrația publică face prea puține pentru a aduce arta mai aproape de oameni, de a le insufla astfel de valori.

Cel mai recent, el a curatoriat parcul de sculpturi din cadrul celei de-a doua ediții RAD Art Fair, ce are loc la hotel Caro din București între 16 și 19 mai. Ideea acestuia este și aceea de a impulsiona decidenții să aleagă pe viitor lucrări de sculptură de for public care să stimuleze conștiințe, să nască dezbateri constructive, să dezvolte gustul pentru artă.

„Avem o lipsă acută de lucrări bune în spațiul public. Știm că, din păcate, cele mai multe lucrări din spațiul public au fost comisionate cum au fost, pe niște sume incredibile, și pe care nu le fotografiază nimeni decât pentru a râde de ele – țeapa cu cartof și altele de genul, aripi puse fără niciun sens – pe care consumăm milioane de euro. Sperăm că acest mod al autorităților de a trata situația va începe să dispară, pe cât posibil, și sperăm ca acest parc să inspire ideea că putem să avem astfel de lucrări în spațiul public și ne-am putea simți mult mai bine, ne-ar putea face să privim altfel lucrurile”, a declarat galeristul pentru curatorial.ro.

El a explicat faptul că galeriile propun astfel de proiecte, însă „autoritățile au prea puțină preocupare – încă – de a se uita la această nevoie umană simplă de artă în spațiul public”.

Existența unor astfel de lucrări naște dezbateri, iar oamenii ar fi astfel îndemnați, atrași spre cultură. „Abordarea cea mai bună, atunci când vine vorba să ieși cu o sculptură în spațiul public, este să faci o analiză: de ce pui o anumită lucrare într-un anumit loc, ce au de spus oamenii care trec pe acolo, cine sunt ei. Când intervii în spațiul urban trebuie să o faci – ca și în natură – cu grijă, cu înțelegerea fenomenului de interconectivitate și de interdependență și a faptului că orice intervenție generează tot felul de lucruri. E un domeniu complex, dar e neapărat. Prezența artei e neapărată, dar contează cum o faci. E nevoie de abordări contemporane, care să țină cont de loc, de arhitectură”.

Nivelul de satisfacție a cetățenilor ar trebui să fie prima grijă

Un motiv pentru care administrațiile urbane nu au înclinație spre astfel de proiecte este, potrivit lui Alex Radu, lipsa educației în acest sens. „Niciunul dintre noi nu a crescut în spații în care lucrurile astea se întâmplau în mod normal. Generația care acum e în administrație nu a crescut mergând la muzee. Este o generație care nu a crescut cu prezența artei. Din păcate pentru ei și pentru noi, nivelul e… Poate ca asta să pară ultima lor grijă, însă nivelul de satisfacție a cetățenilor ar trebui să fie prima grijă, iar când nu poți să le dai niște lucruri grele poți să le dai niște lucruri, cu un gest simplu, care să fie ușor de gestionat”.

Un exemplu de „gest simplu” ar putea fi un parc de sculptură de tipul unei expuneri temporare, care nu presupune mulți bani și nici un mare efort.

Dezinteres față de domeniu au reclamat și lucrătorii din muzee și biblioteci, care cer de mai mult timp – fără succes – acordarea de măriri salariale. Multe instituții, între care Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Antipa și Muzeul Municipiului București, au decis să boicoteze evenimentul Noaptea Muzeelor, din 18 mai, după refuzuri exprimate mai mult sau mai puțin direct de Guvern, inclusiv o remarcă tranșantă a prim-ministrului Marcel Ciolacu – care a spus că nu răspunde la „acest șantaj”.

Foto: parcul de sculpturi RAD Art Fair 2024 (c) curatorial.ro