Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Gentle is the Night, Soul is the Garden”, la Scemtovici & Benowitz Gallery
diana otet, scemtovici benowicz

„Gentle is the Night, Soul is the Garden”, la Scemtovici & Benowitz Gallery

„Gentle is the Night, Soul is the Garden”, o nouă expoziție la Scemtovici & Benowitz Gallery a artistei Diana Oțet, poate fi vizitată în perioada 5 iulie – 20 august 2024.

Diana Oțet, artistă și cadru didactic, prezintă grafică colorată de dimensiuni mici realizată pe placaj și pânze mari pictate în uleiuri, lucrări create în perioada 2019 – 2024.

Curatoarea expoziției Raluca Ilaria Demetrescu spune despre demersul creativ al Dianei Oțet: „Operele expuse se articulează tematic pe anumite preocupări ale artistei, oferind o privire în universul său personal: grădina, cadrul intim și familiar în care sunt incluse portrete, alcătuiri mic zoologice și peisaje nocturne. Fiecare serie aduce în prim-plan detalii care sugerează stări de meditație și introspecție, iar subiectele pe care Diana Oțet le folosește în practica sa artistică sunt atemporale, aparent neînsemnate întâlniri: noaptea și bunătatea ei, peisaje interioare în cadrul casei, peisaje și detalii din natură, elemente recompuse din lumea necuvântătoarelor. Iar toate acestea, chiar dacă atemporale, se regăsesc în actuala noastră realitate, recognoscibile prin elementele de vestimentație, felul de a fi al părului, aspect fizic al personajelor, cât și prin abordarea formală și cromatică”.

„Diana Oțet pune în scenă spații poetic-narative, adevărate poeme vizuale, meditează pe tema cotidianului intim și personal, iar reprezentările sale pline de tandrețe transfigurează printr-o pensulație simplă și curată, imediatitatea universului apropiat pe care îl trăiește cu liniște și calm, totul măsurându-se cu o unitate de măsură ce poate fi citită în întinderea îmbrățișării băiețelului ei”, continuă curatoarea.

Expoziția va fi vernisată în 5 iulie, la ora 18:00.

Despre Diana Oțet

Diana Oțet (n. 1987) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, absolventă UAD, secția Grafică, și este în prezent lector universitar la aceeași instituție. Preocupată în special de potențialul expresiv al desenului și al picturii, ea traduce în scene narative, fragmente intime, personale, gânduri, emoții și stări sau construiește metafore vizuale în care abordează provocări interioare de natură spirituală. Practica ei artistică se referă la teme universale: maternitate, cadrul intim transpus atemporal, grădini transfigurate, elemente de natură. Artista este preocupată de obiecte, acțiuni și fragmente de realitate simple și aparent banale, care îi pătrund în mod obsesiv gândurile, cu scene fragmentare pe care le reprezintă în încercarea de a le conferi o dimensiune metafizică, un sens simbolic. Lucrările mai recente sunt încercări de a atinge o calitate metaforică și de a afirma mai convingător importanța spiritualității în viețile noastre împovărate de ego, precum și capacitatea artei de a oferi, prin fantezie și imaginație, o perspectivă sinceră asupra propriei persoane.

Printre expozițiile personale ale artistei se numără „Seeds of Thought”, Galeria Quadro, Cluj-Napoca, 2015; „Smooth Misery”, Muzeul de Artă Brașov, 2017; „Trace. Particle. Wave”, ALERT Studio, București, 2017; „Transparent Thoughts in Random Order” (cu Alexandra Mureşan), Muzeul de Artă Cluj. A făcut parte din expoziții colective deschise la Palatul Culturii din Iași, galeria Scemtovici & Benowitz Gallery din București, Colonia Pictorilor, în Baia-Mare, Galeria Sztuki Wspotczesnej (Polonia), Art Safari 2021, Galeria Jecza din Timişoara, Anca Poterașu Gallery din București, Nunu Gallery (Taipei) și Mie Lefever Gallery (Gent, Belgia).