Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  „Getting Lost in Time”, expoziție solo Alin Carpen / galerie foto
alin carpen, expozitie1 scemtovici & benowitz

„Getting Lost in Time”, expoziție solo Alin Carpen / galerie foto

Obiecte de artă concepute și realizate în perioade diferite de creație de Alin Carpen sunt expuse la Scemtovici & Benowitz Gallery din București până la 12 mai.

Intitulată „Getting Lost in Time”, expoziția curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu reunește opt instalații sculpturale de medii și mari dimensiuni, într-o retrospectivă ce cuprinde lucrări vechi, recente, dar și inedite. Circuitul prin expoziție nu urmează un traseu cronologic sau narativ, ci este adaptat spațiului galeriei.

„Lucrările sunt organizate într-un puzzle al memoriei, asemănător unei hărți care desemnează timpul, efemeritatea dar și distrugerea. Asamblarea expoziției reflectă conceptul de poesis, așa cum o definea Aristotel, actul de a crea ceva nou, ceva ce nu exista înainte, artistul exprimându-se printr-un proces creativ original, ce depășește imitarea realității, aducând la viață noi sensuri și spații proprii, izvorâte dintr-o reflecție interioară. Este o poveste în care spiritul său de arhitect-inginer este „depășit” de metaforă și sensibilitate. În viziunea lui, sculptura devine o formă de atenție concentrată asupra materiei, memoriei și urmei artistice, nu lucrează cu spectaculosul, ci cu densitatea formei și conținutului conceptual ce prinde în sine și narațiunea.

Alin Carpen încearcă să înșele percepția realității, filtrând obiectele printr-o perspectivă personală asupra memoriei. În spatele fiecărei lucrări se află o poveste care transcende conceptul propriu-zis. În lucrările sale, Alin Carpen aduce laolaltă patru elemente, leit-motiv al creației sale: fierul, apa, focul și imaginea iar oglinda devine o poartă, un instrument al memoriei menită să tulbure percepția și să plaseze privitorul în mijlocul propriei efemerități.

Despre Alin Carpen

Alin Florin Carpen (n. 1970, Mizil) trăiește și lucrează în București. Sculptor și architect, a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, apoi UNARTE București, secția Sculptură. Practica sa artistică este marcată de intersecția celor două direcții profesionale, el explorând relațiile dintre formă, spațiu, materie și materiale. Din 2013 participă constant la expoziții de grup, în galerii și spații independente din București și din țară. A fost prezent la eBienale, Diploma – The Institute, Arte în București, diverse ediții ale Salonului Național de Artă Contemporană București, Litera si Semna – Muzeul Literaturii Române București, Art Safari (Supereroi, antieroi / Tendințe în arta contemporană românească, Homo homini flos est – Contemporan HS, În cer și pe pământ – Scemtovici & Benowitz Gallery sau Kulturama, în 2017 a fost selecționat în expoziția Arte Laguna, Veneția. A fost distins cu Premiul I la Arte în București (2016) și Premiul al II-lea la Bienala de Artă Gheorghe Petrașcu din Târgoviște (2018).

Expoziția poate fi vizitată, până în 12 mai, în zilele de vineri și sâmbătă, între orele 14:00 și 19:00, și duminica, între 12:00 și 16:00.

Fotografii publicate prin amabilitatea galeriei Scemtovici & Benowitz

alin carpen, expozitie scemtovici & benowitz

alin carpen, expozitie2 scemtovici & benowitz

alin carpen, expozitie3 scemtovici & benowitz

alin carpen, expozitie4 scemtovici & benowitz

alin carpen, expozitie5 scemtovici & benowitz

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.