Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ghenie, Câlția și Damian, cele mai mari estimări într-o licitație de artă postmodernă și contemporană a Artmark
pește cu sat, stefan câlția, artmark

Ghenie, Câlția și Damian, cele mai mari estimări într-o licitație de artă postmodernă și contemporană a Artmark

Lucrări de Adrian Ghenie, Ștefan Câlția și Horia Damian au primit cele mai mari estimări într-o licitație de artă postmodernă și contemporană organizată de Artmark în 28 mai.

Vânzarea cuprinde 189 de loturi, de la artiști consacrați la creatori emergenți, cu estimări de la 100 de euro la 80.000 de euro.

Cea mai mare estimare a fost dată lucrării „Nova” (2003 – 2004), acrilic pe hârtie de Adrian Ghenie, la 50.000 – 80.000 euro. În luna februarie 2021, o lucrare „Nova”, ulei pe carton, a fost adjudecată tot la Artmark, pentru 110.000 euro, de la o estimare de cel mult 75.000 euro.

nova, acrilic ghenie, artmark

Nova, acrilic pe hârtie de Adrian Ghenie (c) Artmark

Ghenie mai e prezent în licitație cu „Portret renascentist” (1994), creion pe hârtie, cu estimare de cel mult 2.500 euro.

„Pește cu sat” (1996), ulei pe pânză de Ștefan Câlția, notat în dreapta jos, cu roșu, „terminată în prima zi a guvernului Ciorbea”, este estimat la 20.000 – 30.000 euro. Aceasta este cea mai valoroasă dintre cele patru lucrări cu care el este prezent în licitație.

Al treilea cel mai scump lot este „Composition en rouge et or” (1960), acrilic și rășină pe pânză de Horia Damian, cu estimare de 8.000 – 15.000 euro. „Le colisée rouge”, cromolitografie de același artist, are o estimare de cel mult 700 euro.

Mai sunt scoase la vânzare lucrări de Obie Platon, Felix Aftene, Sorin Ilfoveanu, Sabin Bălașa, Andrei Cădere și Georges Mazilu, între alții. Licitația cuprinde o secțiune specială de lucrări din vasta colecție a lui Radu Braun, fotograful seriei Biblioteca de Artă a editurii Meridiane.

Fotografie principală: „Pește cu sat”, Ștefan Câlția (c) Artmark