Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Gheorghe I. Anghel, premiat pentru întreaga carieră la gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu” 2022
lucrare gheorghe anghel

Gheorghe I. Anghel, premiat pentru întreaga carieră la gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu” 2022

Gheorghe I. Anghel, pictor și profesor, a fost premiat pentru întreaga carieră la cea de-a noua ediție a galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”.

Gheorghe I. Anghel (n. 1938, Cluj) este pictor, poet și profesor, doctor în arte vizuale. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa de pictură a profesorului Ion Marşic.

De timpuriu, a luat lecţii de desen cu Lola Shmiererer Roth, elevă a lui Lovis Korinth la München şi a lui Derrain la Paris.

Doctor în arte vizuale, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Fundaţiei Taylor din Paris. În anul 2003, a fost distins cu Ordinul „Meritul cultural” în grad de mare ofiţer. Este autorul romanului „Vara cu serile lungi”, publicat în 2006, şi al unui volum de poezie, care a apărut în 2008.

Pasionat de arheologie, a lucrat alături de istorici de renume precum Radu Florescu, Alexandru Suceveanu, Valeriu Georgescu, fapt care explică folosirea experienței sale de șantier, nu doar în alegerea subiectelor, dar și a tehnicilor utilizate în lucrări.

Artistul și-a extins în ultimii ani cercetarea plastică și în zona obiectului de artă, realizând lucrări în diverse tehnici, precum ceramică, lemn și metal.

gheorghe anghel in atelier

Gheorghe Anghel, în atelier. Credit foto: icr.ro

A expus în România și în Franța, iar Academia Franceză i-a acordat Premiul Bréauté și Medalia de argint a Salonului de la Grand Palais (2007). Fundația Taylor l-a recompensat cu Premiul Sandoz (2007) și cu Premiul René Carré (2013).

Laureații Premiilor „Constantin Brâncoveanu” 2022

Gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, a avut loc la Ateneul Român pe 16 noiembrie. La acest eveniment, Fundația Alexandrion premiază personalități excepționale care, de-a lungul carierei, au contribuit substanțial la dezvoltarea societății românești în domenii precum film, istorie, teatru, arhitectură, arte plastice, literatură și muzică.

Laureații ediției din 2022 sunt: Dumitru Radu Popescu – literatură (premiul pentru volumul „O sută și una de poezii”), Dragoș Sebastian Becheru – istorie (premiul pentru lucrarea „România și problema petrolului 1969 – 1981”), Gigi Căciuleanu – teatru (premiul pentru opera „Omnia” și spectacolele antologice din stagiunea 2021-2022), arh. Cristina Olga Gociman – arhitectură (premiul pentru lucrarea „Consolidare, restaurare, restituire Castelul Ion Oteteleșanu”), Gheorghe Anghel – arte plastice (premiul pentru cariera de excepție), Ruxandra Donose – muzică (premiul pentru cariera de excepție), Dan Pița – film (premiul pentru cariera de excepție).

Au fost acordate și trei premii speciale: preotul Walid Eskandafi – premiul special pentru contribuția la propagarea libertății religioase; Ivanka Shalapatova – premiul special pentru contribuția remarcabilă la susținerea copiilor defavorizați și la protejarea sănătății acestora; Ivanka Demchuck – premiul special pentru contribuția la dezvoltarea artei religioase.

Juriul de anul acesta, prezidat de academicianul Răzvan Theodorescu, a fost format din personalități ale culturii și științei: pictorul Ștefan Râmniceanu, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu – teatrolog, istoric şi critic de teatru, Magda Mihăilescu – critic de film, dr. Constantin Corneanu – istoric, Nicolae Iliescu – scriitor, eseist și publicist, prof. univ. dr. în arhitectură Marian Moiceanu și muzicologul Sorina Goia.

Credit foto: arhiva icr.ro