Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Gheorghe Petrașcu, omagiat de orașul natal la 150 de ani de la naștere
gheorghe petrascu, artistul si sotia

Gheorghe Petrașcu, omagiat de orașul natal la 150 de ani de la naștere

Pictorul Gheorghe Petrașcu, primul artist plastic devenit membru al Academiei Române, va fi omagiat de orașul natal la împlinirea a 150 de ani de la naștere.

În memoria lui Gheorghe Petrașcu, la Tecuci va fi organizată o manifestare amplă pe 26 noiembrie, începând cu ora 12:00. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” și este organizat în colaborare cu  Asociația Pro Valores.

Vor fi expuse câteva lucrări ale maestrului provenite din colecția pianistei și profesoarei Vasilica Stoiciu Frunză, care va fi și invitată la simpozionul „Gheorghe Petrașcu – 150”. În cadrul acestuia vor susține comunicări pictorul Gheorghe Dican – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, criticul de artă Marius Tița, profesorul Ștefan Andronache și jurnalistul Sebastian Crăciun.

Vor fi prezentate publicului și noutățile filatelice dedicate lui Gheorghe Petrașcu – un întreg poștal realizat de Romfilatelia și un timbru apărut la poșta spaniolă.

Evenimentul de la Tecuci va fi completat de două manifestări muzicale – un concert susținut de Enescu Percussion Group, ansamblu coordonat de Irina Rădulescu și alcătuit din Maria Rizea, Daria Achim, Adrian Imbir și Alexandru Talambă, și un recital al chitaristului Tudor Niculescu Mizil.

Concursul Internațional „Gheorghe Petrașcu”

Punctul culminant al manifestării va fi reprezentat de festivitatea de premiere și vernisajul expoziției laureaților Concursului Internațional „Gheorghe Petrașcu”.

Lucrările a 12 dintre cei 77 de competitori din Armenia, Republica Moldova, Germania și România vor fi vedetele unei expoziții permanente găzduite de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci.

Printre numele care se afirmă cu ocazia competiției au fost apreciate Maria Manchevici din Republica Moldova – care a obținut premiului I la categoria A și Premiul Special oferit de Asociația Culturală „Ervant Nicogosian”, și Constanța Mădălina Ruican, câștigătoarea categoriei + 19 ani, artist plastic din Craiova, care va intra în posesia Trofeului „Gheorghe Petrașcu”, realizat de maestrul Ioan Tămâian.

Imagine: lucrarea „La iarbă verde (artistul și soția)”, ulei pe carton de Gheorghe Petrașcu