Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Glăjărie. Apropierea de un meșteșug”, o nouă expoziție Ștefan Câlția la Galeria Artep din Iași
caltia expozitia glajarie

„Glăjărie. Apropierea de un meșteșug”, o nouă expoziție Ștefan Câlția la Galeria Artep din Iași

Pictorul Ștefan Câlția invită publicul, la Iași, să redescopere, într-o nouă expoziție, o lume a unui meșteșug uitat, dar atât de actual prin obiectele din viața noastră cotidiană: sticlă suflată și decorată de artizani care duc mai departe o tradiție din secolul al XVII-lea din Transilvania.

Vernisajul expoziției „Ștefan Câlția. Glăjărie. Apropierea de un meșteșug” va avea loc la Galeria Artep (Șoseaua Sărărie, nr. 15) marți, 7 decembrie, ora 17.30, prilej cu care va fi lansat și albumul cu același nume, publicat de Fundația Ștefan Câlția și Galeria Artep.

30 de lucrări vechi și recente

Tablourile cu natură statică ale pictorului Ștefan Câlția redau de multe ori transparența și fragilitatea uluitoare a unor vase sau căni cu flori, care decorează cel mai adesea casele albastre din picturile artistului. Dar mai există aceste căni de sticlă transparentă dincolo de tablourile semnate de pictor?

Fundația Ștefan Câlția a inițiat în 2021 un amplu proiect care se va întinde pe câțiva ani, dedicat redescoperirii meșteșugului sticlăriei transilvănene și a reintegrării glăjăriei în contextul cultural contemporan.

Pe lângă picturile selectate în expoziție – peste 30 de lucrări vechi și recente – sunt expuse și obiectele de sticlă realizate în glăjăriile tradiționale, care au fost sursa acestui demers amplu de recuperare a unui meșteșug aproape dispărut. Două serii limitate de obiecte decorative realizate de sticlari invitați (Dan Bordianu și Iulian Bordianu) în acest proiect sunt disponibile pentru publicul interesat.

„Numele de glăjărie este legat de prezența sticlarilor veniți din Europa care vorbeau dialecte germane, cuvântul germ. Glas (sticlă) a fost preluat în limbajul popular transilvănean, folosinduse glajă și apoi denominatele derivate glăjărie (atelier de sticlă) și glăjar (sticlar). Majoritatea producției de sticlă din glăjăriile făgărășene se datora acestor tehnici traditionale care s-au perpetuat din generație în generație până la începutul secolului XX. Aceste tehnici aminteau de cele vechi, de sorginte venețiană; aici se lucra, însă, „sticla de pădure”, o formă regională, o treaptă mai jos decât sticla venețiană, erau pereții subțiri dar transparența nu era incoloră, datorită reziduurilor de fier din fierberea cenușii de fag, temperatura de topire nu era uniformă, dovada fiind bulele de aer sesizabile pe pereții vaselor de sticlă”, detaliază dr. Ligia Fulga despre tehnicile și istoria acestui meșteșug.

Simboluri general valabile

Parcursul lui Ștefan Câlția (n. 1942) are o autonomie stilistică dincolo de mode. Fără a fi vorba de o traducere a actualului în termenii perenității, lucrările lui Ștefan Câlția vorbesc despre prezent prin simboluri general valabile, aflate într-o directă legătură cu „viața” și „lumea”.

Lucrările sale compun o descriere asupra lucrurilor firești din viață, înțelese ca loc, natură, carnavalesc ori călătorie.

Cele mai recente expoziții ale sale sunt „Ștefan Câlția. Albastru de hotar”, Galeria Annart din București, decembrie 2021, „Uroborus. Ștefan Câlția”, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău, octombrie 2019, „Ștefan Câlția. Fragilitate”, Galeria Artep din Iași, aprilie 2019, „Lucrări de peste vară”, două expoziții deschise simultan la Galeria Posibilă și Galeria Annart, din București, în 2018 și „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare” organizată la Muzeul Colecțiilor de Artă din București, în 2017.

ARTEP este o galerie de artă contemporană deschisă în decembrie 2018 în Iași, într-un spațiu complet regândit pentru a pune în evidență artiștii importanți ai acestor vremuri. În cei trei ani de la deschiderea sa, Galeria Artep a propus publicului ieșean o serie impresionantă de artiști vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ștefan Câlția (2019), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan și Ghenadie Popescu (2020). În 2021 Galeria Artep s-a concentrat pe prezentarea fotografiei de autor către un public cât mai larg, cu trei expoziții semnate de Nicu Ilfoveanu, Florin Ghenade și Matei Bejenaru.

Expoziția „Ștefan Câlția. Glăjărie. Apropierea de un meșteșug”, curatoriată de Matei Câlția, poate fi vizitată la Iași, în spațiile Galeriei Artep, în perioada 7 decembrie 2021 – 20 ianuarie 2022.