Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Grație și feminitate” – Portrete din secolul XIX, gravuri și reproduceri ale unor opere consacrate
gratie si feminitate

„Grație și feminitate” – Portrete din secolul XIX, gravuri și reproduceri ale unor opere consacrate

Portrete feminine din secolul XIX, gravuri și reproduceri ale unor opere consacrate sunt incluse în expoziția „Grație și feminitate în vremuri de demult”, deschisă pe 1 martie de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Scopul acestei expoziții, spun organizatorii, este de a înțelege mai bine reperele de feminitate, frumusețe și celebritate ale acelor vremuri.

O parte dintre gravuri etalează portrete ale unor personaje feminine care s-au făcut remarcate în acea perioadă, ajungând să fie imortalizate în acest fel pentru activitatea lor deosebită sau pentru viața lor ieșită din comun.

Sunt portrete ale unor doamne de onoare din înalta societate, printre care Mária Majthényi de Kesselőkő, actrițe celebre în epocă (Róza Széppataki Déry, Flóra Munkácsy, Lina Bodenburg Hegedűs, Kornélia Prielle, Mademoiselle Rachel) și dansatoare îndrăgite pe scenele europene și transilvănene (Fanny Elssler, Emília Aranyvári).

Între ele se regăsește și imaginea unei sărmane franțuzoaice condamnate la închisoare pe viață în 1840, într-un proces controversat (Marie Lafarge Capelle).

Acestora li se adaugă portrete compoziționale („Victorine”, „Flora”, „Steaua Nordului”, „Fată la fântână”, „Mă iubește – Nu mă iubește”), precum și reproduceri de secol XIX după opere consacrate („Violante”, „Cântăreață la lăută”), ilustrând interesul pentru maeștrii artei universale.

Expoziția este deschisă în incinta Iulius Mall, la etaj, unde poate fi vizitată gratuit până pe 31 martie 2022.