Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Great artists of the world”, la Muzeul Județean Olt din Slatina
great artists of the world, muzeul judetean olt

„Great artists of the world”, la Muzeul Județean Olt din Slatina

Lucrări de Pablo Picasso, Gustav Klimt, Edvard Munch, Henri Matisse, Vasili Kandinsky, Henri de Toulouse-Lautrec și alți mari artiști sunt reunite în expoziția „Great artists of the world”, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, și dr. Iohana Brătoi.

Expoziția va fi vernisată la Muzeul Județean Olt din Slatina, pe 27 octombrie, și face parte din programul Axele culturale Brukenthal.

Cele 64 de lucrări expuse – litografii și gravuri – realizate de 30 de artiști provin din colecția av. George Șerban. Această expoziție de artă grafică europeană este cea mai amplă de acest fel organizată vreodată în Oltenia.

Expoziția a mai fost prezentată, începând cu anul 2020, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, la Muzeul de Artă din Brașov, Castelul Cantacuzino din Bușteni, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul Bistrița și Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași.

Anul acesta, muzeele din întreaga lume îl omagiază pe Pablo Picasso la împlinirea a 50 de ani de la moartea sa, iar Muzeul Județean Olt va amenaja o sală specială dedicată marelui pictor.

„Arta europeană în preajma anului 1900 a cunoscut o dezvoltare extraordinară, venită după realismul și impresionismul francez ce a marcat secolul al XIX-lea, secolul XX a fost unul exploziv în artă. Numeroși artiști s-au delimitat de vechile curente și printr-un curaj extraordinar au lăsat la o parte convențiile artistice anterioare orientându-se spre alte orizonturi. Spațiul pictural bazat de cele mai multe ori pe o perspectivă centrală a fost distrus acum apărând o construcție liberă, energică, modernă. Dezvoltarea rapidă a societății începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, și continuând în secolul XX, și schimbările importante au influențat într-o foarte mare măsură modul în care mijloacele de exprimare artistică sunt percepute de către populație. Datorită cererii mari de lucrări, artiștii acestei perioade încep și multiplicarea lucrărilor prin tehnica gravurii și litografiei, care astăzi se bucură de o cerere fantastică, iar uneori prețul este amețitor. Expoziția oferă șansa vizitatorului să cunoască arta europeană din a doua jumătate a sec. XIX și din sec. XX și a principalelor curente artistice: postimpresionismul, cubismul, expresionismul, expresionismul abstract, suprarealismul, fauvismul, abstracționismul, dadaismul”, spune dr. Alexandru Constantin Chituță.