Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Grigorescu ajunge în Gdańsk și Tadeusz Kantor, la București – Evenimente în Sezonul Cultural România-Polonia
expo nicolae grigorescu 1, mnar, curatorial.ro

Grigorescu ajunge în Gdańsk și Tadeusz Kantor, la București – Evenimente în Sezonul Cultural România-Polonia

Ampla expoziție „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” care a fost prezentată anul trecut la Muzeul Național de Artă al României va ajunge la Muzeul Național din Gdańsk, în timp ce lucrări ale lui Tadeusz Kantor din colecția Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia vor fi expuse la MNAR, în timpul Sezonului Cultural România – Polonia, care va debuta în iunie.

România și Polonia organizează pentru prima dată în istorie un sezon cultural bilateral. Calendarul de evenimente și schimburile culturale în toate domeniile artistice vor contribui la aprofundarea relațiilor și legăturilor dintre cele două țări.

La 3 martie, va fi marcată pentru prima dată Ziua Solidarității Româno-Polone, zi instituită prin acte adoptate de Parlamentele celor două țări. În acest context, vor fi organizate la București și Varșovia mai multe evenimente și va fi prezentat public Sezonul Cultural România-Polonia, ce va avea loc în perioada iunie 2024 – octombrie 2025.

17 luni de manifestări artistice remarcabile

Pregătirea și realizarea programului Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025 revin Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român, prin reprezentanța de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și Institutului „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.

Seria evenimentelor românești din Sezon va fi deschisă de expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc”, cu lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României. Retrospectiva găzduită de Muzeul Național din Gdańsk va prezenta pentru prima dată publicului polonez opere reprezentative ale fondatorului picturii moderne românești.

Startul sezonului polonez în România va fi dat de vernisajul expoziției „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski”, la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Pregătită de Fundația A. Wróblewski, expoziția cuprinde picturi, gravuri și fotografii inspirate de frumusețea peisajelor carpatice.

Printre punctele culminante ale Sezonului în Polonia amintim expozițiile: „Dacia, regatul aurului și argintului”, la Muzeul Național din Cracovia, și „Comori și ritualuri în Evul Mediu românesc”, la Muzeul Național din Gdańsk, ambele organizate de Muzeul Național de Istorie a României; expoziția monografică Iosif Király la Fotofestiwal Łódź și expoziția „România în secolul XX. Colecția de artă Ovidiu Șandor”, la Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia, o explorare a istoriei secolului trecut prin lentila artei.

Publicul român va putea admira operele unor artiști polonezi excepționali precum Tadeusz Kantor, la Muzeul Național de Artă a României, cu lucrări din colecția Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia (MOCAK); Wojciech Fangor, la Muzeul de Arte Vizuale din Cluj-Napoca, cu picturi din colecția Muzeului Național din Gdańsk, și Jerzy Nowosielski, la Palatul Culturii din Iași, cu uleiuri din fondul Muzeului Național din Cracovia.

Arte performative, film, literatură, muzică și design

Artiști români și polonezi vor participa la importante festivaluri de teatru în ambele țări, precum Festivalul Prapremier din Bydgoszcz și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Nu vor lipsi producții poloneze și românești la cele mai relevante evenimente cinematografice, precum Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF și New Horizons din Wrocław.

Designul românesc se va bucura de o vizibilitate deosebită la Łódź Design Festival, iar cel polonez, la Romanian Design Week.

Instrumentiști români și polonezi vor concerta la Festivalul „George Enescu”, Toamna Varșoviană, Festivalul de Jazz de la Gărâna și Festivalul Balkanik. Cititorii vor fi invitați la evenimente la Festivalul de Literatură FILIT de la Iași și la Târgul Internațional de Carte de la Cracovia.

Sezonul creează un context propice pentru dezvoltarea unor relații durabile între instituțiile de cultură din cele două țări. Rezultatele vizibile ale acestor colaborări vor fi coproducțiile cu echipe de creație mixte, cum este cazul unui spectacol de dans contemporan, care va avea premiera la Teatrul Polonez de Dans din Poznań.