Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grigorescu în premieră la Muzeul de Artă Arad
Ţărăncuţe (de la fântână), grigorescu, artmark

Grigorescu în premieră la Muzeul de Artă Arad

O expoziție aniversară Nicolae Grigorescu aduce la Muzeul de Artă Arad, în premieră, una dintre cele mai frumoase opere de artă ale pictorului român.

Vernisajul „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară” are loc în 14 mai, la Muzeul de Artă Arad, unde va putea fi vizitată până în 16 iunie. Expoziția marchează Ziua Națională Nicolae Grigorescu, sărbătorită anual pe 15 mai.

Considerat un simbol național și un pionier al picturii moderne românești, Nicolae Grigorescu este omagiat prin această expoziție, care aduce în prim-plan capodopere mai puțin cunoscute, în cea mai mare parte aflate în colecții private. Printre lucrările de referință expuse se numără „Țărăncuțe (De la fântână)”, „Dimineața, după ploaie”, „Cap de țigancă”, „Întoarcerea spre casă”, „Țărăncuță cu furcă” și „Costum verde de bal”, fiecare reflectând geniul și sensibilitatea lui Grigorescu.

Piesa centrală a expoziției

„Țărăncuțe (De la fântână)”, piesa centrală a expoziției, este o operă esențială ce face parte dintr-un ciclu de variațiuni pe aceeași temă – „Întoarcerea de la izvor” – abordată de Grigorescu pe tot parcursul creației sale. Această lucrare a înregistrat un record de piața de artă – adjudecată în 2016, la o licitație Artmark, contra sumei de 320.000 de euro.

Nicolae Grigorescu a fost un artist complet și complex, cu o creație vastă, cu impact la nivel european. Lucrările lui transcend granițele naționale, contribuind la afirmarea artei românești pe scena internațională. Expoziția va constitui o oportunitate de a descoperi aspecte mai puțin cunoscute ale creației lui Grigorescu, precum studiile sale de nud în peisaj, inspirate din tradiția Școlii de la Barbizon, și operele realizate de artist în perioada petrecută la Roma, care au o importanță deosebită în evoluția sa artistică.

Carele cu boi, cumpenele, chipurile de fete, ciobănașii, crângul, prispele și mestecenii, țărăncile sunt emblemele românești pe care Grigorescu le-a transpus în picturile sale. Art Safari prezintă această moștenire artistică impresionantă prin opere din colecții private, dar și de la Muzeul Național Brukenthal și Muzeul de Artă din Constanța.

„Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară” poate fi vizitată la Muzeul de Artă Arad, în perioada 15 mai – 16 iunie, de marți până vineri, între orele 09:00 și 17:00, iar sâmbăta și duminica, între 10:00 și 18:00.