Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grupul celor patru – Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato, la Muzeul Colecțiilor de Artă
grupul celor 4, mnar

Grupul celor patru – Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato, la Muzeul Colecțiilor de Artă

Expoziția „Grupul celor patru (1925 – 1934): Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato” va fi vernisată pe 8 iulie, la ora 18:00, la parterul Muzeului Colecțiilor de Artă.

Expoziția se înscrie în demersul muzeului de a prezenta grupări artistice semnificative în istoria artei din România, precedenta de acest fel fiind cea deschisă în anul 2022, „O istorie uitată – Sindicatul Artelor Frumoase din România”.

Acord unitar coloristic, fără canoane

Acum este prezentată opera pictorilor Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și a sculptorului Oscar Han începând cu toamna 1925 și până în anul 1935, când au format „Grupul celor patru”. Scopul constituirii acestui grup a fost realizarea unor expoziții anuale conform propriilor direcții de expunere, cu accent „pe acordul unitar coloristic” și o prezentare modernă, „fără canoane și reguli”, într-un spațiu adecvat și dedicat operelor de artă. Gruparea s-a dizolvat de la sine, odată cu moartea lui Ștefan Dimitrescu, în 1933, iar ultima expoziție a avut loc în martie 1934.

Activitatea Grupului celor patru este redată prin aproximativ 100 de lucrări de pictură și sculptură care fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, inclusiv din colecțiile Dona, Zambaccian, Anca, Aznavorian, Sică Alexandrescu, Andronescu Ghica, Pas și Taru.

Segmente din expoziții ale grupului, reconstituite

În expoziția de la Muzeul Colecțiilor de Artă sunt reconstituite segmente din cadrul fiecărei manifestări expoziționale organizate în cadrul grupului.

În plus, sunt evidențiate lucrările care au stârnit discuții și ecouri la acea vreme, între timp devenind opere de referință care au asigurat locul artiștilor în istoria artei românești moderne. Expoziția va conține o prezentare cronologică a grupului și a fiecărui artist în parte precum și informații suplimentare despre o serie de lucrări, în cadrul unor etichete dezvoltate.

La realizarea ei au colaborat Liliana Chiriac, Monica Croitoru, Ilinca Damian, Marina Iliescu, Gabriela Vasiliu, Costina Anghel, Paula Luca, Nela Mihai, Lidia Marinescu și Ionuț Sâmbeteanu.

Expoziția va fi deschisă între 9 iulie și 24 septembrie 2023 și va include activități educative și conferințe.

La vernisaj va participa și grupul muzical Holograf.