Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Guașă de René Magritte, principalul lot al licitației anuale de artă suprarealistă organizată de Christie’s
magritte, le retour 1950

Guașă de René Magritte, principalul lot al licitației anuale de artă suprarealistă organizată de Christie’s

„Le retour” (cca. 1950), guașă de René Magritte, este principalul lot al licitației anuale de artă suprarealistă organizată de Christie’s la Londra.

Tabloul are o valoare estimată la 4 milioane – 6 milioane de lire sterline și va fi scos la vânzare pe 28 februarie.

„Le retour” prezintă o variație onirică a unuia dintre cele mai poetice motive ale lui René Magritte, „pasărea cerului”, a cărei formă, surprinsă în plin zbor, pare a fi cioplită chiar din mediul în care locuiește.

Subiectul a apărut pentru prima dată în compoziția „Le retour” (1940) a artistului, aflată în prezent la Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique, și, mai târziu, în „Le baiser” (1951), aflată la Museum of Fine Arts din Houston.

Motivul a evoluat până în momentul în care Magritte a creat „Le baiser”, când a inversat complet scenariul anterior, noaptea înlocuind ziua în corpul păsării, în timp ce peisajul marin din jur a rămas scăldat în lumina blândă a cerului acoperit de nori.

Aceste două lucrări pot fi considerate piese pandantive, explorând o enigmă vizuală contrastantă, dar similară. Văzută cel mai recent în public când a fost scoasă la licitație de Christie’s în 2004, „Le retour” va fi expusă la New York între 28 și 31 ianuarie și la Hong Kong între 7 și 10 februarie, înainte de a fi expusă la Londra între 22 și 28 februarie.