Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Henri Matisse și David Hockney, reuniți într-o expoziție la Nisa – FOTO
hockney matisse

Henri Matisse și David Hockney, reuniți într-o expoziție la Nisa – FOTO

La Nisa, 11 expoziții pe tema florilor sunt programate vara aceasta în cadrul celei de-a 5-a bienale de arte. Cea mai așteptată îi reunește până la 18 septembrie, la Muzeul Matisse, pe pictorii Henri Matisse și David Hockney.

În total, sunt 70 de opere de David Hockney – creații din anii 1960 până în prezent – care dialoghează cu o selecție de pânze și desene de Henri Matisse.

hockney matisse 2022

Punct comun: culoarea

Expoziția „Hockney – Matisse. Un Paradis retrouvé” scoate în evidență punctele comune dintre cei doi artiști, în special folosirea culorii.

mmn 141 hockney matisse 2022

Toate nuanțele de culori sunt prezente în seria de „20 Fresh Flowers”, create anul trecut de David Hockney.

Aceste picturi au fost realizate pe iPad, o unealtă pe care artistul britanic o folosește din 2010 pentru a crea noi forme, așa cum Matisse a inovat la sfârșitul vieții sale cu hărtia tăiată.

mmn 137 hockney matisse 2022

„Ceea ce este foarte puternic este că folosește iPad-ul ca un pictor. Cunoaște bine tehnica, a experimentat-o ​​bine și, în raport cu această tehnică, își va dezvolta amprenta destul de extraordinar pentru că întotdeauna va inventa”, a comentat directoarea muzeului Claudine Gramont.

Dacă expoziția evidențiază ceea ce îi reunește pe cei doi artiști, ea oferă vizitatorilor și șansa de a vedea câteva picturi foarte rare ale lui David Hockney, precum „Two heads ans a palm tree”, din 1962, și „Two Vases in the Louvre”, pe care le-a pictat în 1974, în perioada lui pariziană.

Credit foto: Musée Matisse Nice