Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  House of European Institutes, centru cultural din Timișoara, redeschis
hei, house of european institutes

House of European Institutes, centru cultural din Timișoara, redeschis

HEI – House of European Institutes din Timișoara va fi redeschis după jumătate de an, în Bastion 1, la 7 iunie cu o expoziție prin care este celebrat designul prietenos cu natura, intitulată „Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo / Designer(Ele). (Re)proiectând lumea”.

Un program curatoriat de expoziții care pun în discuție teme importante la nivel european și care prezintă publicului timișorean noutăți artistice din alte state membre UE va fi implementat la HEI.

Misiunea centrului cultural este de a completa dimensiunea europeană și post „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, printr-un program curatorial de artă implicată social, prietenoasă cu mediul, sustenabilă, și prin promovarea incluziunii sociale.

„Designer(Ele). (Re)proiectând lumea / Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo”, curatoriată de Gloria Ruiz și organizată de Institutul Cervantes și platforma FIDO – Feminism in Design Office, va fi vernisată în 7 iunie, de la ora 19:30. După vernisaj, publicul este invitat la petrecerea de redeschidere HEI, în parteneriat cu Launmomentdat.

Expoziția „Diseñadoras” reunește 12 creatoare relevante în scena spaniolă de design contemporan, în toate domeniile – design de produs, textil, grafică: Marta Ayala, Eli González, Júlia Esqué, Amalia Puga, Cristina Omarrementería, Ingrid Picanyol, Inés Sistiaga, Verònica Fuerte, Miriam Miguel, Raquel Buj, Silvia Ferpal și Elena Rohner, una dintre pionierele designului din Spania.

„Diseñadoras” va putea fi vizitată până în 21 iulie de miercuri până vineri, între 16:00 și 20:00, și sâmbăta și duminica, între 14:00 și 20:00.

Tururi ghidate conduse de Gloria Ruiz, curatoarea expoziției, sunt programate în 8 iunie, de la orele 16:00 (în limba spaniolă, cu traducere în limba română) și de la ora 19:00 (în limba engleză).

Conținutul expoziției nu reprezintă o perspectivă de gen. Intenția curatoarei Gloria Ruiz a fost să ofere vizibilitate lucrărilor designerilor femei. Totuși, ceea ce a stat la baza selecției a fost calitatea proiectelor, un conținut de interes atât pentru un public inițiat, cât și pentru unul nefamiliarizat cu designul.

Echipa curatorială HEI este alcătuită din Tamina Bojoancă – British Council Romania, Pawel Rutkowski – Institutul Polonez și Cristiana Tăutu – Fundația 9. Accesul la toate evenimentele publice HEI – House of European Institutes este gratuit și deschis tuturor membrilor comunităților orașului.

Credit foto: HEI – House of European Institutes