Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Iarna în 10 lucrări de artă impresionante – Galerie foto
vincent va gogh guggenheim museum, new york

Iarna în 10 lucrări de artă impresionante – Galerie foto

Istoria artei abundă de picturi celebre pe tema iernii. Albul zăpezii și lumina palidă de iarnă i-au fascinat pe pictori încă din Evul Mediu. De-a lungul timpului, artiștii au fost fascinați de diferite aspecte ale iernii.

Dacă în Evul Mediu pictorii realizau lucrări specifice de iarnă, impresioniștii s-au concentrat mai mult pe reflexiile luminii pe zăpadă.

Gustave Caillebotte: View of Rooftops (Effect of Snow)”

gustave caillebotte musee d orsay

Caillebotte nu a fost doar un pictor, dar a fost și unul dintre primii artiști care au început să experimenteze fotografia ca formă de artă. Acest lucru ar explica o perspectivă neobișnuită a acestui tablou.

Cu numeroase nuanțe de gri, a pictat acoperișurile cartierului Montmartre din Paris și a reușit să surprindă perfect luna decembrie în capitala Franței.

Pieter Bruegel the Elder: „The hunters in the snow”

the hunters in the snow kunsthistorisches museum viena

În opera sa, Bruegel a pictat un grup de vânători care se întorc cu câinii lor în sat. Pictorul a inclus și mult simbolism în ea. De exemplu, sunt urme de iepure în zăpadă în fața vânătorilor. Mai interesant decât subiectul principal al vânătorilor este peisajul – ceva relativ nou în arta vremii. Bruegel a arătat aici arhitectura tradițională a satului flamand cu o biserică în centru.

Claude Monet: „Train in the Snow or The Locomotive”

monet musee marmottan

Claude Monet a pictat acest tablou în 1875 în gara Argenteuil. A pictat destul de multe scene cu trenuri, fiind fascinat de ele. Lumina lipsește din acest tablou. Monet a pictat atât zăpada, cât și cerul cu nuanțe sumbre de gri.

Vincent van Gogh: „Landscape with snow”

În opera lui Van Gogh (foto principală) nu există multe picturi cu tematică de iarnă. Cu toate acestea, deși a pictat aici un peisaj de iarnă, acesta nu este la fel de sumbru ca alte picturi cu această temă. Cerul lui este albastru și aproape că se pare că va apărea în curând un pic de soare. Pe câmp sunt reprezentate nuanțe de verde, galben și maro. Este posibil ca Van Gogh să fi arătat începutul primăverii aici.

 Utagawa Kuniyoshi: „Nichiren in Snow at Tsukahara”

utagawa kuniyoshi nichiren in snow at tsukahara met

Artistul japonez Utagawa Kuniyoshi a fost fiu de vopsitor de mătase și unul dintre ultimii maeștri ai tipăririi pe lemn din secolul al XIX-lea. Deși compoziția poate părea pur decorativă, Utagawa descrie o parte din povestea istorică importantă în acest peisaj de iarnă. Această imprimare face parte din seria „Sketches of the Life of the Great Preot”. Nichiren, un preot budist din secolul al XIII-lea, se plimbă prin zăpadă. Împrejurimile sale arată Insula Sado, unde a fost exilat între 1271 și 1274.

Pierre-Auguste Renoir: „Skaters in the Bois de Boulogne”

pierre auguste renoir skaters in the bois de boulogne colectie privata

Renoir a fost unul dintre cei mai faimoși pictori impresioniști francezi. Acest peisaj de iarnă, pictat în 1868, iese puțin în evidență între lucrările sale. De fapt, legenda urbană spune că nu suporta iarna și frigul și că nu picta afară în timpul iernii. Făcând astfel acest tablou unul dintre rarele sale peisaje cu zăpadă.

Culorile din acest tablou sunt destul de neobișnuite pentru el. Privitorul era obișnuit cu acele culori pastelate vibrante ale operelor sale de artă. Cu toate acestea, acesta pare aproape alb-negru. Spre deosebire de modul în care Claude Monet a pictat zăpada, Renoir folosește în primul rând albul și nuanțe de gri. Majoritatea oamenilor din tabloul lui poartă haine negre, contrastând cu zăpada albă.

Lucas van Valckenborch: „Winter Landscape with Snow near Antwerp”

lucas van valckenborch winter landscape with snow near antwerp stadel museum

Pictura lui Lucas van Valckenborch arată mai mult ca o ilustrație cu aceste culori deschise, în special albastru. Artistul include numeroase detalii în pictura sa. Fiecare grup de trecători este implicat într-o poveste diferită, de la grupul de oameni care își încălzesc mâinile lângă foc până la cel al băieților ocupați de un joc care arată ca hochei pe gheață.

Pieter Bruegel the Elder: „The Census at Bethlehem”

bruegel

Pieter Bruegel cel Bătrân a pictat „Recensământul de la Betleem” în 1566. El spune povestea colectei de impozite într-un sat flamand în Ajun de Crăciun. Este o pictură deosebită deoarece este una dintre primele din istoria artei. Îi putem vedea pe Maria și Iosif în mijlocul satului flamand de secol XVI deși casele cu frontoane și arhitectura tipică belgiană nu îi aparțin.

Tabloul este conceput ca un reportaj. Se văd scene de viață cotidiană precum copii care se joacă pe gheață.

Camille Pissarro: „Road to Versailles at Louveciennes (The Snow Effect)”

camille pissarro walters art museum baltimore

Camille Pissarro este unul dintre fondatorii impresionismului. În 1869, el s-a mutat în suburbiile Parisului, la Louveciennes. Așa cum au făcut mulți pictori impresioniști, el a ales un motiv și l-a pictat de nenumărate ori, în diferite anotimpuri și momente ale zilei. Aici a pictat drumul spre Versailles iarna.

Pissarro înfățișează iarna cu pensule moi și culori pastelate. Toate casele sunt vopsite cu o culoare subtilă de ocru, în echilibru cu pomii goi, mai întunecați, din jurul lor.

Hendrick Avercamp: „Winter Landscape with Ice Skaters”

hendrick avercamp winter landscape with ice skaters rijksmuseum

Avercamp a folosit un pic de culori pale pentru a arăta adâncimea spațiului. Și gri și ocru moale pentru a picta lumina unei zile de iarnă. El a descris și râul înghețat, ceva destul de tipic pentru iarna secolului al XVII-lea în Țările de Jos.

Cu toate acestea, concentrarea lui asupra acestui peisaj de iarnă nu este natura însăși, ci mai degrabă oamenii care patinează pe gheață. El arată oameni din toate mediile – de la bogați la săraci. Unii dintre ei se bucură de patinaj și activități distractive, pe de altă parte, săracii încearcă doar să supraviețuiască.

Credit foto: Guggenheim Museum, Musee d Orsay, Kunsthistorisches Museum, Musee Marmottan, Met, Stadel Museum, Rijksmuseum, Walters Art Museum