Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Important tablou de la Art Gallery of Western Australia, deteriorat de doi artiști într-un protest al activiștilor de mediu
frederick mccubbin, galerie australia, disrupt burrup hub

Important tablou de la Art Gallery of Western Australia, deteriorat de doi artiști într-un protest al activiștilor de mediu

„Down on his luck”, important tablou al lui Frederick McCubbin de la Art Gallery of Western Australia din Perth, a fost acoperit cu logo-ul companiei de petrol și gaze Woodside într-un protest al organizației Disrupt Burrup Hub.

„Woodside plănuiește să își extindă centrala de gaze Burrup și să pompeze miliarde de tone de dioxid de carbon mortal în atmosferă”, susține organizația.

Descendenții lui Frederick McCubbin au transmis pe 19 ianuarie un mesaj de sprijin pentru cei doi protestatari care ar fi deteriorat unul dintre cele mai cunoscute și semnificative tablouri ale artistului. Strănepoata a spus că artistului i-ar fi plăcut atenția primită după ce tabloul lui a fost pictat cu spray, potrivit The Guardian.

Pictura, evaluată la 3 milioane de dolari

Lucrarea din 1889, evaluată în urmă cu un deceniu la 3 milioane de dolari, era acoperită cu perspex transparent, ceea ce se pare că a împiedicat deteriorarea gravă a acesteia. O persoană a fost arestată.

Doi artiști au fost implicați în această acțiune – Joana Partyka, artistă ceramistă și ilustratoare din Perth, și Desmond Blurton.

Într-o declarație, activiștii au afirmat că Woodside provoacă „profanarea continuă a artei rupestre sacre Murujuga” prin activitățile ei din peninsula Burrup, la nord de Perth.

Woodside, la rândul său, a declarat că nu a existat niciun impact asupra artei rupestre vechi de 50.000 de ani din zonă și că „are un istoric dovedit de peste 35 de ani de operațiuni sigure, fiabile și durabile”.

Acțiunea urmează unei serii de proteste de anul trecut, în care activiștii pentru climă au aruncat cu vopsea (sau alte substanțe) pe picturi din mari muzee ale lumii sau s-au lipit de ele, în încercarea de a atrage atenția asupra cauzei lor.

Foto (c) Disrupt Burrup Hub