Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „In Pla(i)n Sight”, prima expoziție a anului la Elite Art Gallery
fresh, elite art gallery

„In Pla(i)n Sight”, prima expoziție a anului la Elite Art Gallery

Expoziția „In Pla(i)n Sight” deschide la Elite Art Gallery sezonul expozițional al concursului #FRESH. În centru stau artistele Emőke Fábián și Ada Jugănaru, care s-au numărat între câștigătorii celei de-a șaptea ediții a competiției.

Galeria bucureșteană anunță că expoziția va fi deschisă în perioada 9 ianuarie – 2 februarie, iar vernisajul este programat în 11 ianuarie, la ora 18:00.

Cei patru câștigători ai concursului au fost aleși de un juriu de specialitate din mai mult de 70 de participanți înscriși la ediția de anul acesta. Juriul al fost alcătuit din pictorul și profesorul Andrei Rosetti, membru fondator al grupului Noima, Marian Ionel Dobre, doctor în arte vizuale și profesor asociat la Universitatea Națională de Arte din București, și prof. univ. dr. Codrina Laura Ioniță de la Facultatea de Arte Vizuale și Design din UNAGE Iași, conducător de doctorat în cadrul Școlii Doctorale Arte Vizuale.

Curatoarea expoziției este Ioana Mirică, care explică: „Emőke Fábián și Ada Jugănaru transformă aerianul și lumina într-un limbaj de sine stătător. Epurând vizual elementul uman, cele două artiste ne induc ideea desprinderii de sol, privirea fiind plasată într-un univers aparte. Ele îmbrățișează plastic un zbor fizic, dar și unul spiritual, planul teluric fiind înlocuit de un spațiu al contemplării, al minunării, dar și al uitării”.

Despre artiste

Emőke Fábián a impresionat juriul #FRESH cu proiectul „Hărți în peisaj”, care conține picturi în ulei și lucrări pe hârtie.
„Peisajul este principala sursă de inspirație pentru mine. Sunt atentă tot timpul la peisajul care mă înconjoară și îl studiez. În picturile mele în ulei îmi place să folosesc cunoștințele pe care le adun din sesiunea de plein air din timpul verii, unde studiez calitatea atmosferică și spațială a culorii și încerc să-mi îmbogățesc paleta de culori, pe care le configurez apoi în atelier în compoziții personale”, spune ea.

Ada Jugănaru a surprins juriul #FRESH cu o viziune inedită asupra luminii. Artista a experimentat în atelier dubla natură a acesteia. „În acest proces, dualitatea corpuscul-undă am tradus-o în termeni de material-imaterial, interacțiunea luminii cu materia fiind cea interogată. Așadar, nu de pe poziția celui care măsoară natura, ci din perspectiva celui care se lasă inspirat de ea, mi-am pus întrebarea: dacă lumina nu este materie, de ce interacționează la nivel sensibil cu materia? Mai precis, de ce există umbră?”.

Expoziția „In Pla(i)n Sight” poate fi vizitată, în intervalul 9 ianuarie – 2 februarie, de luni până vineri, între orele 11:00 și 19:00.