Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  În vizită la „Aman” – Tablouri din Pinacoteca Muzeului Municipiului București restaurate și expuse în premieră / galerie foto
odaliscă, portretul pepicăi aman, boieroaică, muzeul theodor aman, curatorial.ro

În vizită la „Aman” – Tablouri din Pinacoteca Muzeului Municipiului București restaurate și expuse în premieră / galerie foto

Opt tablouri din Pinacoteca Muzeului Municipiului București, patru miniaturale și patru de mari dimensiuni, unele prezentate public în premieră, sunt expuse la Muzeul Theodor Aman până pe 26 mai 2024. În expoziția „Aman în vizită la Aman”, curatoriată de Greta Șuteu, muzeograf, sunt reprezentate genurile portret (din categoria non finito), natură statică, peisaj și compoziții istorice.

„Omorârea lui Ghica”, ulei pe pânză nesemnat și nedatat, „Boieroaica”, ulei pe pânză semnat și datat 1871, „Natură statică cu mere”, semnat cu monogramă, și „Bust de fată/ verso: Peisaj”, ulei pe lemn, sunt prezentate acum în premieră.

Pictura „Omorârea lui Ghica”, scenă istorică, a fost realizată pe când Aman era student. Odată cu restaurarea, au fost scoase în evidență culorile. „Era ternă, murdară. Nu fusese vreodată restaurată și a fost readusă la viață”, a spus Șuteu.

Tot la restaurare, a fost descoperită monograma lui Theodor Aman pe micul tablou „Natură statică cu mere”. De neperceput cu ochiul liber, ea a fost fotografiată și imprimată pe hârtie, în fața tabloului expus în cutia din sticlă.

O altă descoperire la restaurare a fost amprenta lui Aman pe „Portret în roz”, tablou neterminat doar pentru a lăsa loc de interpretări privitorului, după cum a mai afirmat curatoarea.

greta Șuteu, muzeul theodor aman, curatorial.ro

Greta Șuteu, la vernisajul expoziției „Aman în vizită la Aman”, curatorial.ro

Lucrarea pictată față-verso, „Bust de fată”, este prezentată într-o altă cutie din sticlă, cu oglinzi în care poate fi remarcat peisajul. „Este emoționantă prin ceea ce sugerează”, a punctat Șuteu.

„Perla Coroanei” în această expoziție este, potrivit curatoarei, „Portretul Pepicăi Aman”, mama artistului. Realizat în 1880, la 12 ani de la moartea ei, tabloul este omagiul suprem adus de fiul care îi perpetuează memoria printr-un „excepţional portret de expresie, construit în lipsa modelului prin reconstituirea în imagine a amintirilor, a iubirii, a recunoştinţei, a preţuirii fără margini şi a dorului profund”.

Lor li se alătură „Odaliscă”, ulei pe pânză din 1871, care a mai fost prezentată în expoziția dedicată lui Aman la ediția din mai 2022 a Art Safari.

omorarea lui ghica, muzeul theodor aman, curatorial.ro

Omorârea lui Ghica, Muzeul „Theodor Aman” – Muzeul Municipiului București, curatorial.ro

natură statică cu mere, muzeul theodor aman, curatorial.ro

Natură statică cu mere, Muzeul „Theodor Aman” – Muzeul Municipiului București, curatorial.ro

portret în roz, muzeul theodor aman, curatorial.ro

Portret în roz, Muzeul „Theodor Aman” – Muzeul Municipiului București, curatorial.ro

bust de fata peisaj, muzeul theodor aman, curatorial.ro

Bust de fată/ Peisaj, Muzeul „Theodor Aman” – Muzeul Municipiului București, curatorial.ro