Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Insel Im Attersee”, de Gustav Klimt, lotul cel mai bine vândut în licitaţiile din mai ale Sotheby’s New York
gustav klimt

„Insel Im Attersee”, de Gustav Klimt, lotul cel mai bine vândut în licitaţiile din mai ale Sotheby’s New York

Sotheby’s a vândut, în șapte licitații, opere de artă în valoare de 799,18 milioane de dolari, iar primele 10 loturi din vânzările de la New York au depășit fiecare 20 de milioane de dolari. Vânzările de primăvară au fost conduse de „Insel im Attersee”, de Gustav Klimt (53,2 milioane de dolari), „L’Empire des lumières”, de René Magritte (42,3 milioane de dolari), și de „Codex Sassoon” (38,1 milioane de dolari). Luând în calcul vânzările concomitente de la Săptămâna luxului de la Geneva, suma totală înregistrată de casa de licitații pentru această săptămână a ajuns la 911,1 milioane de dolari.

„Insel im Attersee”, de Gustav Klimt, pictată în jurul anilor 1901-1902, a fost vândută unui colecționar privat japonez pentru 53,2 milioane de dolari, în urma unei licitații de șapte minute. Lucrarea era estimat să fie vândută la un preț de aproximativ 45 de milioane de dolari.

Au fost oferite spre vânzare cincisprezece lucrări din colecția lui Mo Ostin, inclusiv lucrări de Jean-Michel Basquiat și Joan Mitchell. Paisprezece dintre aceste lucrări au fost vândute, generând o sumă de 123 de milioane de dolari, depășind cele 103 milioane de dolari estimate de specialiști. Patru loturi din vânzarea colecţiei Ostin, printre care lucrări de Mark Tansey, Joan Mitchell și Pablo Picasso, au fost susținute cu garanțiile terților sau oferte. În a doua parte a serii, lucrări ale artiștilor activi în secolul XX, precum Gustav Klimt și Pablo Picasso, s-au numărat printre cele 40 de loturi vândute.

Totalul pentru ambele vânzări (înainte de adăugarea taxelor) a fost de 362 de milioane de dolari.

Al doilea cel mai bun preţ pentru o lucrare de Magritte

În prima parte a serii, lucrarea care a câștigat cel mai mare preț a fost „L’empire des lumières” a suprarealistului René Magritte, care se afla în colecția lui Ostin din 1979. Pânza din 1951, care înfățișează fațada unei case rezidențiale care îmbină elemente de zi și noapte, s-a vândut cu 42,3 milioane de dolari cu taxe, depășind cu mult estimarea sa de 35 de milioane de dolari. Rezultatul a fost al doilea cel mai mare preț public plătit pentru o lucrare a artistului belgian.

După o luptă de licitație de șapte minute, o altă lucrare a lui Magritte intitulată „Le domaine d’Arnheim” a obținut 18,9 milioane de dolari. Pictura a fost estimată a fi vândută cu cel puțin 15 milioane de dolari.

Cinci ofertanți au concurat pentru o lucrare a lui Cecily Brown din 2015, intitulată „Free Games for May”, ridicând prețul final de vânzare cu taxe la 6,7 ​​milioane de dolari. Lucrarea a primit 5,5 milioane de dolari, mai mult decât estimarea minimă de 3 milioane de dolari.

Pânza lui Jean-Michel Basquiat, „Moon View”, din 1984, a depășit, de asemenea, așteptările. A ajuns la 9 milioane de dolari, peste estimarea stabilită la 7- 8 milioane de dolari. Prețul final al lucrării a fost de 10,8 milioane de dolari. Dar alte loturi cu estimări mari nu au mers la fel de bine. O pânză fără titlu, din 1962, de Cy Twombly, cu o estimare minimă de 14 milioane de dolari, a fost vândută la doar 10 milioane de dolari.