Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalație mixed media de Natalia Irina Roman, prezentată în premieră la New York
natalia irina roman, in ner transit

Instalație mixed media de Natalia Irina Roman, prezentată în premieră la New York

O instalație mixed media creată de artista și curatoarea Natalia Irina Roman, intitulată „in∙ner transit”, va fi prezentată în premieră la New York în perioada 12 aprilie – 21 iunie, la Institutul Cultural Român.

„in·ner transit” pornește de la cercetarea și practica artistică în lumea feroviară, a șinelor de tren și metrou, și investighează impactul pe care călătoriile zilnice îl pot avea asupra cotidianului prin interacțiunea zilnică a navetiștilor cu acestea, a revelațiilor neașteptate pe care călătorii le pot avea în timpul deplasărilor care devin rutină în viața lor.

Proiectul, bazat pe o cercetare amplă a sistemelor de transport din New York, Berlin și București, explorează complexitatea mobilității urbane printr-un amestec de mijloace media, oferind o perspectivă nouă asupra ritmurilor, emoțiilor și narațiunilor încorporate în acțiunea cotidiană a navetei pe care cei mai mulți dintre noi suntem nevoiți să o trăim.

Pentru prezentarea acestei instalații, artista a ales în mod intenționat holul și vitrina ICR New York, deoarece „in∙ner transit” nu numai că abordează tema transportului public, dar răspunde și naturii tranzitorii a spațiului, reflectând mișcarea constantă a navetiștilor.

Titlul expoziţiei este o invitaţie la o călătorie interioară, la introspecție. Încorporând elemente video, intervenții textuale și implicarea participativă a privitorilor, pe parcursul prezentării instalației, privitorii sunt încurajați să contribuie cu propriile lor reflecții și asocieri cu privire la transport pentru a genera o operă de artă textuală colectivă instalată în holul central al institutului.

În 12 aprilie are loc și un dialog cu Natalia Irina Roman, moderat de directorul ICRNY, Dorian Branea, cu rolul de a contextualiza expoziţia „in∙ner transit” în practica artistei.