Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalație și video, într-o expoziție Oana Tudose la MNȚRplusC
oana tudose

Instalație și video, într-o expoziție Oana Tudose la MNȚRplusC

Expoziția „Când trupurile noastre vor obosi, rădăcinile ne vor primi acasă” aduce în spațiul generos al galeriei MNŢRplusC lucrările artistei Oana Tudose, în perioada 10 februarie – 10 aprilie. Ea invită la o reflecție în ceea ce privește originea, aprecierea și exploatarea unor materiale diferite, alăturate paradoxal, și care construiesc într-un echilibru surprinzător opere fragile și elegante.

În lucrările Oanei Tudose există o legătură profundă între material și tematicile abordate. Textura materialului, pădurea și ființele la care face trimitere sunt interconectate. Lâna este materialul ei preferat. Omniprezentă în societatea românească, chiar dacă urbanizarea, globalizarea, multitudinea de materiale alternative sunt fenomene contemporane, lucrările din lână sunt surprinzătoare.

În expoziție este prezentat și un video de Alina Tofan, în care artista prezintă un performance în natură. Acesta are rolul de a sublinia imixtiunea abuzivă a activităților umane în ecosistemul natural. Artista face și o trimitere la unul dintre materialele care a fost inventat și exploatat în secolul XX, plasticul, un material ce a înlocuit produsele create de meșteșugari și care, sub pretextul minimizării costurilor de producție și cu o versatilitate recunoscută, a devenit unul dintre principalii poluatori, fiind prezent până și în viscerele umane.

Cu o abordare conceptuală influențată și inspirată de artiști precum Louise Bourgeois, recunoscută pentru instalațiile și sculpturile sale de mari dimensiuni îmbinate cu o poetică a traumei autoreferențiale, Oana Tudose asociază mici poeme unor lucrări cărora a găsit potrivit să le adauge cuvintele, lucrând cu formele, materialul, dar și cu poezia.

Titlul expoziției „Când trupurile noastre vor obosi, rădăcinile ne vor primi acasă” are o trimitere directă la temele care o interesează pe Oana Tudose, plecată din București din 2011 și stabilită momentan în Copenhaga.

Despre artiste

Oana Tudose (n. 1987) este un artist multidisciplinar și designer, absolventă a Facultății de Arhitectură de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în București și a unui masterat în arhitectură la Institutul Piet Zwart din cadrul Academiei Willem de Kooning din Rotterdam (Olanda). Artista locuiește în prezent în Copenhaga (Danemarca).

Alina Tofan (n. 1994) este o actriță care activează în sfera artelor contemporane sub diferite forme, folosind art performance-ul în film, teatru, dans, art-terapie și multe alte formate hibrid. Absolventă UNATC (licență – actorie, master – Art Terapie prin Teatru și Artele Spectacolului), în prezent, este doctorand la Universitatea Națională de Arte (UNArte) România – Arte Vizuale, încercând să își definească și poziționeze propriul tip de art performance.

Expoziția „Când trupurile noastre vor obosi, rădăcinile ne vor primi acasă (When our bodies are done, the roots will welcome us home)” deschide programul 2024 al spațiului MNŢRplusC, care chestionează stereotipurile legate de ruralitate în relație cu urbanitatea și ageismul. MNŢRplusC este un spațiu de artă contemporană și dialog social, aflat la subsolul Muzeului Național al Țăranului Român, coordonat în sistem artist-run și deschis în aprilie 2021, prin inițiativa artistei Ilina Schileru.

Vernisajul va avea loc în 10 februarie 2024, de la ora 18:00, iar expoziția poate fi vizitată sâmbăta și duminica, între 14:00 și 18:00.