Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  INTERVIU – Designerul Diana Nicolaie, despre arta ca cel mai plăcut mod de exprimare a gândurilor și emoțiilor
diana nicolaie

INTERVIU – Designerul Diana Nicolaie, despre arta ca cel mai plăcut mod de exprimare a gândurilor și emoțiilor

Diana Nicolaie, designer de produs care debutează pe scena artistică din România cu o expoziție curatoriată de Ioana Ciocan, curator independent și CEO Art Safari, vorbește într-un interviu acordat curatorial.ro despre cele două laturi ale creației sale, despre lucrările monumentale inspirate de lumea designului, exclusiv în tonuri de alb, care vor fi evidențiate printr-o scenografie cu lumini, și despre mesajul pe care vrea să îl transmită prin intermediul lor.

Absolventă de Design de produs la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Diana Nicolaie s-a dedicat profesiei de designer de interior și produs încă de la absolvire. Ulterior, a decis să exploreze și să reveleze latura artistică. Este inspirată de natura sculpturală și arhitecturală a obiectelor de design cu care intră în dialog, de materiale naturale raw și de compoziții desprinse din contemporan.

Pentru expoziția „LIGHT, an airy point of density”, ce cuprinde lucrări mixed media, a pus accentul pe lumină, despre care spune că îi desăvârșește lucrările și o ajută să obțină tridimensionalitate.

diana nicolaie (1)

în atelier © Diana Nicolaie

Cum ai făcut trecerea de la design de produs la artă? A fost o mutare firească pentru tine?

Diana Nicolaie: Simt că artistul și designerul se potențează reciproc. De fapt, nu am făcut trecerea de la un rol la altul, ci este o extindere a paletei mele creative pe care sunt foarte bucuroasă să o prezint publicului iubitor de artă.

Am absolvit Design de produs la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și m-am dedicat acestei profesii încă de la finalizarea studiilor. Ca artist al obiectelor, am întrupat emoția în forme și culori cu fiecare produs unic pe care l-am creat. Și voi continua să o fac, este parte din mine.

În timpul în care am practicat această meserie care îmi place foarte mult, am continuat să creez, să pictez, să experimentez. Mi-am descoperit latura artistică încă din copilărie. Aveam curiozitatea, dorința de a afla mai mult, de mă lăsa inspirată de ce mă înconjoară, afinitatea față de estetica lucrurilor mă însoțesc de atunci. Chiar dacă am mers în cariera profesională într-o altă direcție, a fost mereu conexă. Timpul și proiectele pe care le-am desfășurat mi-au permis din ce în ce mai puțin să mă dedic creației artistice, până când, la un moment dat, în ultimii ani, am simțit că devine cel mai plăcut mod de exprimare a gândurilor și emoțiilor, completând foarte natural dragostea mea pentru design.

Ca designer, creez piese care desigur că poartă tușa mea, dar care sunt în acord cu personalitatea clienților. Ca artist, mă transform în designerul propriei imaginații. Așa că am decis să explorez mai mult latura mea artistică, la modul serios, oficial, să mă dedic riguros creației. Zis și făcut. Iată-mă în fața primei mele expoziții de artă, „LIGHT, an airy point of density”. Mulțumesc Ioanei Ciocan, care a acceptat să curatorieze prima mea expoziție, să mă ghideze și să-mi fie alături în acest moment important în cariera mea de artist.

Ce anume a inspirat lucrările pe care le vei expune la Arcub?

Diana Nicolaie: Mă inspiră natura sculpturală și arhitecturală a obiectelor de design cu care dialoghez adesea. Îmi plac mai degrabă materialele raw – metale, piatră, plastic, lemn etc. Cu cât mai neconvenționale și neașteptate, cu atât mai bine. Compozițiile mele sunt contemporane, uneori abstracte. Majoritatea lucrărilor sunt monumentale, adevărate instalații pe pânză, pentru că îmi place să mă joc în voie cu forme și texturi contrastante, surprinzătoare, cu volumetrii puternice. Arta mea este o invitație deschisă către teritorii încă neexplorate din noi înșine, către fericire, către bine.

Cum le-ai caracteriza în câteva cuvinte?

Diana Nicolaie: Ca pe niște piese decorative care conduc privitorul către introspecție. Nu sunt simple tablouri, ci obiecte mixed media, pentru ca în fiecare dintre ele combin minim două tehnici. Mixul de elemente mă ajută să transmit emoția mesajului care a stat la baza lucrării.

diana nicolaie, în atelier

în atelier © Diana Nicolaie

Ce materiale ai folosit în crearea lor? Cu care îți este cel mai simplu și plăcut de lucrat?

Diana Nicolaie: Lucrările mele sunt realizate în tehnică mixtă: acrilic, ulei pe pânză, metale și chiar piatră. Combin materiale și tehnici de lucru pentru a crea lucrări captivante. Mixul de materiale precum cartonul, plasticul, spuma poliuretanică, metalul și materiile prime (piatră, lemn, metal etc.) mă ajută să obțin acel efect „wow” pentru piesele pe care le creez.

Lumina, deși tehnic nu este un material, reprezintă o partea esențială din arta mea, deoarece îmi desăvârșește lucrările și mă ajută să obțin tridimensionalitate. Îmi place să experimentez mult. Cu cât mai mult, cu atât simt că evoluez ca artist.

Care este mesajul pe care îți dorești să îl transmiți privitorului prin intermediul lucrărilor?

Diana Nicolaie: Lumina este speranță, viață, spectacol. Mă ajută să obțin bucurie și mi-aș dori să aibă acest efect plăcut și asupra privitorului. Imaginează-ți că te afli sub o lumină caldă, într-un loc real sau imaginar scăldat în lumină. Închide ochii și visează! Cred că toți căutăm efectul binefăcător și plăcut al luminii în viața noastră.

Te-ai ocupat personal de scenografie? Care au fost elementele principale pe care le-ai luat în considerare?

Diana Nicolaie: Lumina este laitmotivul creației mele, tușa mea personală. Cred că arta poate să vindece, să schimbe, să comunice, iar lumina o ajută mult în acest sens. Lumina adaugă tridimensionalitatea pe care caut adeseori să o exprim prin arta mea. Acum vorbește puțin designerul din mine. Ea creează percepția profunzimii, este un element-cheie în modelarea compoziției și a poveștii și conduce atenția privitorului către punctul principal pe care vreau să-l evidențiez.

Care a fost motivul pentru care ai ales să nu folosești culoare pentru lucrările tale? Consideri că este, în acest fel, subliniată mai bine forma?

Diana Nicolaie: De ce doar lucrări albe? Din dorința de a pune accentul pe lumini și umbre, texturi, materiale și concept, nu pe culori. Lucrările vor fi animate de un spectacol de lumini. Chiar cred că lumina este calea sigură către esența fiecărei lucrări. Jocul astfel creat de lumini-umbre conturează o estetică surprinzătoare pe diferite texturi.

Cu ce gânduri și planuri debutezi pe scena artistică?

Diana Nicolaie: Cu entuziasm și cu emoții pozitive care mă ajută să mă concentrez foarte bine asupra ultimelor detalii. „LIGHT, an airy point of density” este proiectul meu de debut, la care visez de mult timp și la care am muncit foarte mult. Sunt extrem de concentrată ca lucrurile să iasă așa cum îmi propun la acest prim eveniment, dar recunosc că gândul îmi zboară deja la următorul vernisaj, care va fi complet diferit de cel de acum. Sigur că planurile de viitor sunt multe și ambițioase, dar îmi place să mă și bucur din plin de prezent și de ce mi se întâmplă acum.

Expoziția de la Arcub poate fi vizitată, în perioada 5 – 12 mai, între orele 10:00 și 22:00. Accesul este liber.

fotografii © Diana Nicolaie, publicate prin amabilitatea artistei