Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică din România cu o expoziție de lucrări monumentale
diana nicolaie

Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică din România cu o expoziție de lucrări monumentale

Diana Nicolaie, designer de produs cu numeroase proiecte în portofoliu, debutează pe scena artistică din România cu o expoziție care are loc în perioada 5 – 12 mai 2023, la Arcub, curatoriată de Ioana Ciocan, CEO Art Safari.

Vor fi prezentate lucrări monumentale inspirate de lumea designului, exclusiv în tonuri de alb, care vor fi evidențiate printr-o scenografie cu lumini.

Diana Nicolaie este absolventă de Design de produs – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Artist al obiectelor, s-a dedicat profesiei de designer de interior și produs încă de la absolvire. Ulterior, a decis să exploreze și să reveleze latura artistică. Diana Nicolae este inspirată de natura sculpturală și arhitecturală a obiectelor de design cu care intră în dialog, de materiale naturale raw și de compoziții desprinse din contemporan.

Creează piese distinctive, monumentale, adeseori adevărate instalații pe pânză, ce provoacă o reacție imediată din partea privitorului care interacționează cu lucrările. Arta creată de Diana Nicolaie are la bază jocul cu forme și texturi variate, volumetrii puternice și tehnică mixtă. Aflată într-o explorare continuă a materialelor neconvenționale, artista folosește jocul de lumini și umbre ca pe o invitație deschisă către privitor spre universul ei artistic. Câteodată, alege să introducă direct sau sugerat prezența umană în lucrările sale.

Jocul cu forme și texturi variate

Prima expoziție personală a Dianei Nicolaie, „Light. An airy view point of density”, va prezenta o serie de lucrări inspirate de background-ul în design al artistei, cu o scenografie specială. Lumina va fi folosită într-un mod unic pentru evidenția subiectul operelor și pentru a anima simțurile vizitatorilor, o invitație a artistului spre esența fiecare piese. Diana Nicolaie folosește adeseori în practica sa ton pe ton, fie alb/ alb, fie negru/ negru, pentru a pune reflectoarele pe texturi. În cadrul primei sale expoziții, lucrările selectate de curatoare vor fi exclusiv în tonuri de alb.

„Îmi place să deschid un dialog cu publicul și să îl port într-o poveste conturată de estetica surprinzătoare a jocului de lumină pe diferite texturi și culori, dar și de simbolistica puternică a prezenței umane. Mă fascinează jocul cu forme și texturi variate, volumetriile. Iar materialele neconvenționale pe care continui să le descopăr mă îndeamnă mereu să experimentez. Vizitatorii care vor trece pragul primei mele expoziții vor descoperi o serie de lucrări ce folosesc lumina într-un mod aparte. Sunt extrem de curioasă ce reacții vor anima simțurile vizitatorilor”, declară artista.

Lucrările ei îmbină designul cu arta, scot în evidență legături între formă și emoție, și au capacitatea de a declanșa emoții. Lumina este factorul coagulant din arta, dar și din personalitatea sa.

Expoziția  „Light. An airy view point of density” poate fi vizitată, în perioada 5 – 12 mai 2023, la Arcub, zilnic, între 10:00 și 22:00. Accesul în expoziție va fi gratuit pentru vizitatori.