Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  INTERVIU – Lauriane Obry, tapiseria verdure ca tehnologie antică a iluziei și tehnologiile iluziei din zilele noastre
photo : stephane sby balmy

INTERVIU – Lauriane Obry, tapiseria verdure ca tehnologie antică a iluziei și tehnologiile iluziei din zilele noastre

Artista franceză Lauriane Obry oferă noi perspective asupra obiectului țesut printr-un proiect de cercetare care este prezentat zilele acestea la București.

Într-un interviu acordat curatorial, ea explică modul în care a combinat noile tehnologii cu tapiseria, pentru a permite privitorului să pătrundă în ițele acestei arte.

Este un punct de vedere care tinde mai mult spre design decât spre istoria artei, care a fost până acum sursa autoritară privind istoria tapiseriei și dezvoltarea sa viitoare, după cum spune artista.

„Tapiserie Verdure”, instalație de Lauriane Obry, este prezentată la Romanian Design Week, până în 25 mai, în cădirea monument istoric care a găzduit celebrul restaurant Cina.

Situată la intersecția dintre arta textilă, realitate augmentată și interacțiune digitală, instalația pornește de la două țesături tradiționale păstrate în colecția Muzeului Național de Artă al României și explorează noi modalități de a percepe și interacționa cu textilele. Țesătura devine un suport viu, invită publicul la reflecție și redescoperire, transformând spațiul și percepția privitorului.

Lauriane Obry, absolventă a ENSCI-Les Ateliers Création et Technologie Contemporaine și licențiată a Manufacture des Gobelins, îmbină savoir-faire-ul tradițional cu noile tehnologii, punând în discuție rolul contemporan al tapiseriei. Proiectul ei reînnoiește forma, utilizarea și percepția asupra țesăturii, evidențiind procesul de creație și readucând în actualitate tradiția decorului mobil imersiv.

Publicul poate interacționa cu artefactele digitale prin intermediul propriilor telefoane inteligente.Pot fi accesate noi dimensiuni ale țesăturii, în care detaliile, animațiile și jocul proporțiilor sunt dezvăluite.

La RDW, instalația este inclusă secțiunii RDW Design Flags, care reunește expoziții internaționale relevante din Austria, Franța, Italia, Spania, Suedia, Ungaria, Cehia, Danemarca și Republica Moldova.

Credit foto: Stéphane “Sby” Balmy / @sbyconnection; Lauriane Obry

photo : stephane sby balmy

Credit foto: Stéphane “Sby” Balmy

Ce a inspirat această instalație?

Lauriane Obry: Această instalație este continuarea unui proiect de cercetare susținut de grantul Agora du Design, în cadrul căreia doresc să arunc o nouă privire asupra obiectului ancestral și a know-how-ului său. Este vorba de a oferi o perspectivă tehnică și de a prevedea noi utilizări pentru a ancora obiectul țesut și gestul artizanal în epoca noastră.

Cum se îmbină tehnicile tradiționale cu noile tehnologii?

Lauriane Obry: Instalația prezintă o tapiserie în stilul verdure. Inițial, scopul este de a arăta că acest obiect a fost, pentru epoca sa, o tehnologie a iluziei în care țesătorii și-au dezvoltat tehnica. Căci tapiseria în stil verdure nu este doar sugestia unui peisaj naturalist. Este mai ales sinteza unui procedeu împrumutat din pictură, numit perspectivă atmosferică, cu o tehnică de țesut numită hașură. Aceasta, care se regăsește în mod tradițional în tratarea scaunelor și a draperiilor, este utilizată aici pentru a susține efectele perspectivei atmosferice și pentru a juca cu percepția neclară a planurilor.

În acest fel, tapiseria verdure, văzută ca o tehnologie antică a iluziei, întâlnește tehnologiile iluziei din zilele noastre, cum ar fi realitatea augmentată (AR). Instalația reunește două tehnologii ale iluziei pentru a arăta continuitatea muncii țesătorilor, care a pus mereu sub semnul întrebării relația noastră cu percepția, virtualizarea și obiectele imersive. Nu există aici „tradiție și modernitate” sau „ruptură și inovație”, ci mai degrabă o continuitate clară care permite obiectului țesut și know-how-ului său să își ocupe locul cuvenit în problemele artistice ale timpului nostru.

Care este mesajul instalației?

Lauriane Obry: Prin această instalație și, mai larg, prin cercetarea mea, doresc să ofer tapiseriei o perspectivă tehnică și să revin la o înțelegere a obiectului din punctul de vedere al caracteristicilor sale. Este un punct de vedere care tinde mai mult spre disciplina designului decât spre cea a istoriei artei, care a fost până acum sursa autoritară privind istoria tapiseriei și dezvoltarea sa viitoare.

Prin prezentarea tapiseriei ca tehnologie a iluziei și crearea unei legături cu tehnologiile realității augmentate, se dorește să se demonstreze că, mai mult ca oricând, obiectul ancestral își are locul într-un secol în care imersiunea și experiențele sunt atât de importante.

Cum reacționează publicul?

Lauriane Obry: Deseori există mirare și curiozitate în legătură cu obiectul țesut. Publicul își face timp să privească și să descopere detaliile. Oamenii au ocazia să înțeleagă o istorie diferită a tapiseriei, care a trecut de la un mediu monumental și uneori auster la un potențial dispozitiv imersiv. Pe lângă interacțiune, obiectivul este de a oferi publicului noi perspective asupra obiectului țesut. În acest fel, publicul află mai multe despre istoria tapiseriei și învață să o vadă într-un mod care depășește abordarea muzeală tradițională – de la distanță, cu iluminare redusă etc. Tapiseria este redescoperită ca obiect decorativ și festiv, ceea ce a fost timp de secole și care nu este văzut în muzee din motive evidente de conservare.

screenshot

Cum ați perceput publicul român în raport cu creația dumneavoastră?

Lauriane Obry: În general, publicul a fost atras mai întâi de tapiseria atârnată pe perete. Apoi a fost interesat de cele două mici țesături cu coduri QR. Utilizarea pe scară largă a codurilor QR cu smartphone-urile a însemnat că publicul a putut înțelege rapid și ușor tipul de interacțiune oferit. A fost ușor de învățat, iar publicul a fost entuziast.

Cum credeți că este percepută tapiseria în arta contemporană de astăzi?

Lauriane Obry: În ultimii ani a existat o mare renaștere a interesului pentru arta textilă în cadrul evenimentelor artistice. Aceasta corespunde unei perioade în care dorim să valorificăm practicile meșteșugărești și să ne reapropie de obiectele decorative ca obiecte benefice în stilul nostru de viață. Tapiseria se confruntă de asemenea cu această tendință. Prin urmare, este un moment bun pentru a prezenta ceea ce a fost deja produs, explorând în același timp alte forme și utilizări care răspund provocărilor timpului nostru.

Cum vedeți evoluția tapiseriei în următorii câțiva ani?

Lauriane Obry: Sper că acest nou entuziasm va continua timp de câteva decenii, pentru a da timp creativilor să elaboreze prototipuri de noi forme și să conecteze obiectele țesute cu noile tehnologii, sau să dezvolte noi materiale care promovează zonele locale, cunoștințele vernaculare sau economiile durabile. Această curiozitate față de arta textilă ne permite să oferim sprijin financiar și uman creativilor prin programe de cercetare și expoziții, ceea ce e benefic pentru întreaga economie artizanală.

Ce proiecte aveți pentru viitorul apropiat?

Lauriane Obry: Am câștigat bursa MIRA de la Institutul Francez pentru a pleca într-o rezidență internațională. Așa că sper să merg în Arabia Saudită, la AlUla, înainte de sfârșitul anului. Ar fi o ocazie de a-mi continua cercetările privind utilizarea noilor tehnologii, ținând cont în același timp de noile practici. Ar fi și o ocazie de a cunoaște oameni noi în zonă și de a contribui la o altă parte a activității mele, care se concentrează pe utilizarea și dezvoltarea resurselor locale durabile pentru a reda tapiseriei calitățile sale tradiționale (cândva termice și acustice).

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.