Ioana Uricaru, între cei șase artiști recompensați anul acesta cu Rome Prize
Regizoarea română Ioana Uricaru, cunoscută pentru lungmetrajul „Lemonade” și ca autor al unui segment din „Amintiri din epoca de aur”, se numără între cei șase artiști recompensați anul acesta cu Rome Prize.
American Academy in Rome a anunțat pe 26 aprilie câștigătorii premiului pe 2022 – 2023 și al Italian Fellowship.
Artiștii premiați sunt Tony Cokes, Todd Gray, Ester Partegàs, Elle Pérez, Ioana M. Uricaru și Bradford M. Young.
Premiul pentru arte vizuale acordat unui artist italian – Fondazione Sviluppo e Crescita CRT Italian Fellow in Visual Arts – a revenit lui Alice Visentin.
Prestigiosul Rome Prize este acordat anual pentru artiști și cercetători americani, de la medievaliști la peisagiști. Fiecare câștigător primește cazare, un studio și o sumă de bani. Anterior, între cei laureați s-au numărat Sarah Oppenheimer, Nari Ward, Jennifer Packer și Mel Bochner.
Un sfert dintre câștigătorii de anul acesta, născuți în afara SUA
Cokes, care este și profesor la Brown University, este cel mai consacrat din noul lot de câștigători. Lucrările lui bazate pe texte au fost expuse în instituții ca Shed și Museum of Modern Art, iar în prezent este inclus în Whitney Biennial 2022.
Partegàs lucrează în principal în sculptură, Pérez este fotograf, iar Gray este cunoscut pentru modul în care îmbină fotografia și sculptura.
Uricaru și Young sunt cineaști. Ioana Uricaru, care colaborează de mai mulți ani cu Cristian Mungiu, e stabilită de aproximativ două decenii în SUA. Filmele ei au fost selectate la importante festivaluri internaționale. Bradford Young este cunoscut pentru imaginea filmelor „Selma”, „A Most Violent Year” și „Arrival”, care i-a adus o nominalizare la Oscar.
Rome Prize a fost acordat anul acesta și pentru literatură, studii muzicale, design, arhitectură, conservare și studii medievale, între altele.
Potrivit unui comunicat de presă citat de artnews.com, 46% dintre laureați se identifică drept persoane de culoare, iar 23% au fost născuți în afara Statelor Unite.
„Câștigătorii Rome Prize și ai Italian Fellows de anul acesta reprezintă diversitatea Statelor Unite, iar proiectele lor valorifică angajamentul Academiei la impactul global al artelor și științelor umaniste”, a spus Mark Robbins, președintele și CEO-ul Academiei.