Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ion Barbu expune o serie de mici instalații petro-poetice la ArtEast Gallery din Iași
ion barbu

Ion Barbu expune o serie de mici instalații petro-poetice la ArtEast Gallery din Iași

Artistul vizual Ion Barbu expune o serie de mici instalații petro-poetice, sub numele „Îmblânzitorul de pietre”, la ArtEast Gallery din Iași, în cadrul Romanian Creative Week.

Vernisajul expoziției al cărei curator este Dana Lungu e programat pe 22 mai, la ora 16:00. Lucrările vor rămâne în galerie până pe 5 iunie.

Ion Barbu, în vârstă de 68 de ani, s-a remarcat în calitate de caricaturist, apoi a derulat numeroase proiecte interdisciplinare.

„Ion Barbu este un artist atipic, neastâmpărat și îngrozitor de efervescent. Când crezi că i-ai prins formula, vine cu un nou proiect care te obligă să-l redefinești. Cu toții știm isprava lui de la Petrila, pe care a reinventat-o împânzind zidurile și clădirile delabrate cu versuri ale poeților români. Minunea n-a durat decât câteva zile, fiindcă au venit autoritățile din urmă cu bidineaua, să restabilească dulcea ordine a mediocrității. Dar Ion Barbu crede ca nimeni altul în forța subtilă a poeziei de a transforma lumea. Așa se explică minunea de Muzeu al Poeziei pe care l-a făcut la Iași, cel mai potrivit loc pentru așa ceva”, afirmă curatoarea.

„În proiectul de față, Ion Barbu ne propune o serie de mici instalații petro-poetice. Rebusul, puzzle-ul, caroiajul, timbrele, logourile sau harta sunt tot atâtea pretexte pe care se poate urzi un vers. Poezia este peste tot în jurul nostru. După cum se vede, fiind născut la Petrila, Ion Barbu are o relație specială cu pietrele. Încă de mici, de când sunt pietricele, le învață să spună poezii, așa cum o face chiar acum”, completează Dana Lungu.

Ion Barbu, de la caricatura de ziar la picturi murale și instalații

Ion Barbu s-a născut la 6 iulie 1953, în Petroșani. Este artist vizual, membru al Uniunii Artistilor Plastici din România. A participat ca artist la peste 400 de expoziții naționale și internaționale, la care a câștigat peste 50 de premii. Este decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii române”.

S-a remarcat inițial drept caricaturist, fiind considerat cel mai important autor contemporan român în acest domeniu. Dintre numeroasele premii obținute, mai bine de jumătate (peste 25) au fost distincții internaționale, în țări precum Italia, Franța, Belgia, Turcia, Serbia, Elveția, Brazilia, Japonia și Coreea. De asemenea, i-au fost organizate zeci de expoziții internaționale în țări ca Marea Britanie, SUA, Italia, Macedonia, Turcia, Luxemburg și Bulgaria.

A colaborat cu caricaturi la cotidianele Adevărul, România liberă (1993-1995), Evenimentul zilei, Ziua (din 1995), precum și la publicațiile săptămânale Academia Cațavencu (din 1994), Suplimentul de Cultură (din 2004) și Dilema Veche (din 1998). Caricaturile și desenele sale au fost publicate și în numeroase ziare și reviste din străinătate, printre care: La Repubblica (Italia), Szpilky (Polonia), Ludas Maty (Ungaria), Witty World (SUA), Stîrșel, Apropos (Bulgaria), Hurriet, Mylliet și Cumhurriet (Turcia).

În ultimele două decenii, activitatea lui Ion Barbu a cuprins tot mai multe domenii ale artelor vizuale, remarcându-se prin lucrări murale urbane, instalații artistice, street-art, colaje, intervenții pe fotografie, intervenții pe obiecte vechi, ready-made-uri, happening-uri.

Ion Barbu este fondator, realizator și curator a patru muzee și al unui centru expozițional: Muzeul Poezie(i) din Iași, deschis în 2021 în Casa Muzeelor de pe strada Vasile Alecsandri; Casa Memorială I.D. Sîrbu din Petrila, deschisă în 2010; Mother’s Museum din Petrila, deschis în 2012; Muzeul Instalatorului Român din Petroșani, deschis în 2016, precum și Centrul Pompadour (Petrila), un spațiu care găzduiește expoziții artistice temporare.

Artistul a realizat multe alte proiecte interdisciplinare, îmbinând artele vizuale cu poezia, în expozițiile sale, în instalațiile artistice din muzeele pe care le-a creat, dar și în diverse alte apariții editoriale în afara celor semnalate, cum ar fi volumul „Antologia poeziei românești de la S la XXL”, apărut în anul 2003 la editura Ha, Ha & Ha. De altfel, artistul are peste 25 de cărți publicate, multe în urma unor proiecte de artă vizuală pe care le-a realizat.