Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculptorița Irina Codreanu, în centrul proiectului Back Stages la București
(c) sophie thun

Sculptorița Irina Codreanu, în centrul proiectului Back Stages la București

Expoziția colectivă cu lucrări ale artistelor Aurora Király, Irina Codreanu și Sophie Thun va fi deschisă în spațiul Anca Poterașu Gallery din București, pe 27 octombrie, la ora 18:00.

Conversația cu tema „Ce nu știm despre Irina Codreanu”, cu Franck Joubin, istoric de artă la Muzeul Rodin, curatoarea Mirela Baciak și artistele Aurora Király și Sophie Thun va deschide expoziția. În aceeași seară va fi inaugurat și noul spațiu de rezidență artistică al ARAC.

Proiectul „Back Stages” dezvăluie moștenirea artistei Irina Codreanu (1896 – 1985), navigând pe urmele „istoriei” artistei, pentru a reflecta modul în care arta există în relație cu sistemele care o înconjoară. Trecând prin sălile muzeelor, coridoarele arhivelor, rafturile tăcute ale bibliotecilor, precum și prin fostele ateliere ale artiștilor din București și Paris, Mirela Baciak, Sophie Thun și Aurora Király s-au angajat în acest proiect de cercetare transcontextuală pentru a căuta înrudirea în timp.

Expoziția este un efort colaborativ și oarecum speculativ de a crea o legătură cu Irina Codreanu aruncând în același timp o privire contemplativă asupra spațiilor instituționale în care arta este arhivată, depozitată sau expusă, și de a explora legătura nuanțată dintre actele de acces, protecție și îngrijire.

Colaborarea cu MNAR – Muzeul Național de Artă al României, care adăpostește o colecție importantă de sculpturi ale lui Codreanu, călătoria de cercetare la Paris pentru a vizita Arhivele Brâncuși de la Bibliotheque Kandinsky din cadrul Centrului Pompidou și consultarea materialelor din Arhiva Barbu Brezianu de la Institutul de Istoria Arte „G. Oprescu” din București au fost esențiale pentru dezvoltarea proiectului.

Expoziția va fi deschisă până pe 13 ianuarie 2024.

Credit foto: Sophie Thun