Ironie, umor şi magie, în lucrările artistului spaniol Gino Rubert expuse la Bucureşti/ galerie foto
„Time to set the cage on fire”, prima expoziţie în România a artistului Gino Rubert, unul dintre cei mai apreciaţi pictori contemporani din Spania, poate fi admirată la Bucureşti, în spaţiul Galeriei Mobius din strada Piaţa Amzei, nr. 13.
La Mobius Gallery, bucureştenii pot vedea 14 lucrări în tehnică mixtă care acoperă perioada 2010-2023, expoziția fiind o invitaţie la o călătorie captivantă prin arhitectura complexă a relațiilor umane.
Expoziția echilibrează delicat solitudinea, în cadrul căreia fiecare individ își construiește propriul sanctuar personal, și mediul social dinamic, care seamănă adesea cu o scenă de teatru unde sunt dezvăluite personalitățile.
Narațiunile descrise în operele de artă ale lui Rubert par a fi reconstituiri vii ale unor momente-cheie din viața personajelor care locuiesc pe scenă.
Lucrările lui Rubert sunt impregnate de o calitate enigmatică, care este deopotrivă tulburătoare și seducătoare. Ele oferă o privire în lumea interioară profundă a artistului, în care dragostea, senzualitatea sau dorința par a fi principalele subiecte de explorare ale artistului. Există o forță în operele lui Rubert care atrage atenția, invitându-i pe toți să ia parte la o narațiune în care fiecare observator își asumă un rol, inclusiv privitorul și autorul însuși.
Portretele inexpresive ale fotografiei alb-negru
„Pe de o parte, există nevoia de a reprezenta lumea sentimentală și socială din jurul meu, în efortul de a o înțelege cumva și de a o menține la o distanță sănătoasă; de aici ironia, umorul sau aerul magic al acestor reprezentări. Pe de altă parte, există dorința de a desacraliza actul creativ, precum și opera de artă în sine, dându-le funcții atât de prozaice și profane precum mulțumirea sau cerșitul. Portretele inexpresive ale fotografiei alb-negru, vechi și noi, au fost mult timp prezente în lucrările mele. Cred că acest lucru are de-a face cu o anumită obsesie legată de moarte și de modul în care aceasta ne privește din fundul ochilor altora. Prin transformarea și relocarea acestor personaje în noi roluri și decoruri aș spune că aspir sau mă joc cumva cu ideea de a „readuce morții la viață”, spune artistul.
Opera sa este o mărturie puternică a universalității experiențelor umane și a intimității care ne leagă pe toți. Pe măsură ce invite privitorul în lumea sa, Rubert îi reamintește că arta nu este doar o oglindă, ci și o ușă – o ușă pentru a explora tărâmul complicat al emoțiilor.
Gino Rubert este un pictor figurativ, dar, în ciuda originilor sale în realismul pictural, lucrările sale întind capcane privitorilor, fiind mult mai complexe decât par iniţial. Uneori amestecă fotografia cu pictura, înglobând imaginea fotografică în suprafaţa picturii; alteori foloseşte un limbaj mozaical, prin intermediul colajului. În aceste lucrări, obiectul real se dublează cu cel al iluziei picturale. Ca o extensie a acestei preocupări, în câteva lucrări mai recente, Rubert a înglobat în suprafaţa pânzei elemente de lumină, care se schimbă şi contribuie la crearea unei iluzii picturale. Subiectele reprezentate pe pânză îşi desfăşoară narativele marcate de o alternanţă între imagini ascunse, care sunt ulterior dezvăluite prin transparenţă.
Gino Rubert, născut în Mexico City (1969), este un artist catalan cu origini mexicane. Excentric şi greu de încadrat într-o categorie, el explorează o varietate de discipline în cadrul practicii sale artistice. Acestea includ scrierea de romane romantice, crearea de piese, compunerea de hit-uri muzicale şi prezenţa pe scenele de stand-up pentru a ironiza atât lumea artei, cât şi propria sa persoană. Lucrările sale au fost expuse la importante muzee, galerii şi centre de artă, printre care Walker Art Center din Minneapolis, Muzeul de Artă al Universităţii Naţionale din Columbia din Bogotá, Muzeul Naţional de Artă al Cataloniei din Barcelona, Galeria Claire Oliver din New York, Galerie Michael Haas din Berlin, Galeria Mizuma din Tokyo şi Galeria Senda din Barcelona.
„Time to set the cage on fire” va fi deschisă până la 11 noiembrie. Program de vizitare: miercuri – sâmbătă, de la ora 15.00 până la ora 20.00.
Foto credit: curatorial.ro