Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Istoria zbuciumată a unui pastel Edgar Degas redescoperit în Spania
degas, elloge du maquillage

Istoria zbuciumată a unui pastel Edgar Degas redescoperit în Spania

Un pastel pe carton redescoperit în Spania, inițial cumpărat de artistul Julián Bastinos, a fost recent atribuit lui Edgar Degas. Lucrarea redă două femei roșcate stând în fața unei oglinzi, una dintre ele pudrându-și fața. Ea corespunde scenelor pe care artistul francez le-a pictat între anii 1875 și 1885.

Expertul Michel Schulman a avut nevoie de mai mult de un an pentru a stabili traseul lucrării, pe care a numit-o „Éloge du maquillage”, cu referire la poemul lui Baudelaire din Le Peintre de la vie moderne, potrivit lequotidiendelart.com. „Am fost abordat de actualul colecționar, care a aflat despre munca mea legată de Degas și de crearea catalogului său raisonné online”, explică expertul.

După ce a consultat numeroase documente și arhive, el a reușit să dea de urmele pictorului catalan Julián Bastinos (1852-1918), primul cumpărător, care a ajuns în Franța în 1872.

Din Paris în Egipt, confiscat înainte de Războiul Civil și păstrat la mănăstire

Artistul a cumpărat tabloul în 1887. Ulterior, Bastinos s-a stabilit la Cairo, de unde a preluat lucrarea, după cum reiese din eticheta de încadrare la o casă cu mărci de lux din Alexandria de pe verso. După moartea lui Bastinos, în 1918, pastelul a revenit în Spania datorită fratelui său, Antonio, dar în 1934 a fost confiscat – cu puțin timp înainte de Războiul Civil – sub protecția Legii Generalitat de Cataluña și cu scopul de a conserva patrimoniul artistic. Pentru o vreme, lucrarea a fost păstrată la mănăstirea Pedralbes, conform unei alte etichete care a rămas pe spatele ei. Pastelul poartă de asemenea mențiunea „Recuperat de la inamic”, o a treia etichetă a Ministerului Educației Naționale, datată ianuarie 1939, ceea ce coincide cu intrarea trupelor lui Franco în Barcelona, potrivit lavozdegalicia.es.

În anul următor, lucrarea a fost cumpărată de Joan Llonch Salas, președintele Banco de Sabadell și al Academia de Bellas Artes de Sabadell. De atunci, a rămas în posesia familiei Llonch până când a fost achiziționată de actualul proprietar. Cea de-a patra etichetă amintește că a fost în sala de expoziții Gaspar din Barcelona, în urmă cu șapte decenii, singura dată când a fost expusă în public.

Pastelul a fost prezentat săptămâna aceasta, timp de câteva ore, la Ateneo din Madrid. Nu este știut dacă va fi împrumutat vreunui muzeu sau dacă va fi scos la licitație, unde ar putea fi vândut la un preț de circa 8 milioane euro.

În Spania există puține lucrări Edgar Degas: trei la Thyssen, unul la Muzeul Montserrat și câteva în colecții private.