Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Italia anunță creșterea prețului biletelor la muzee, în vederea salvării patrimoniului afectat de inundații
museo tramonti guerrino

Italia anunță creșterea prețului biletelor la muzee, în vederea salvării patrimoniului afectat de inundații

Italia a anunțat creșterea prețului biletelor la muzee cu 1 euro pentru a genera fonduri care să ajute la salvarea patrimoniului cultural afectat de inundațiile din provincia Emilia-Romagna. Propunerea a atras controverse din partea unor comentatori culturali, unii avertizând că ar putea îndepărta italienii de la muzee.

Măsura a fost anunţată de guvernul Giorgiei Meloni, ca parte a pachetului de ajutorare de 2 miliarde de euro, pe măsură ce forțele de urgență din Emilia-Romagna s-au luptat pentru a salva persoanele strămutate (din care totalul este estimat la peste 36.000), precum și arta, statuile, cărțile de istorie, clădirile istorice și siturile arheologice de la inundații. Propusă de Gennaro Sangiuliano, ministrul Culturii, majorarea prețului biletelor se va aplica muzeelor ​​de stat în perioada 15 iunie – 15 septembrie. Guvernul nu a indicat cât de mulţi bani va genera măsura.

Măsura ar putea descuraja vizitele la muzee

Criticii susțin că această decizie va descuraja mai mulți italieni să viziteze muzeele. „Nu cred că această politică este corectă, fie și numai pentru o lipsă evidentă de egalitate socială”, a declarat Giuliano Volpe, profesor de arheologie la Universitatea din Bari și fost consilier al Dario Franceschini, fostul ministru al Culturii, pentru The Art Newspaper. „Țara ar trebui să îi ajute pe tineri și pe șomeri”.

Doar 21,8% dintre bărbații italieni au vizitat un muzeu în 2022, comparativ cu 23,3% dintre femei, potrivit agenției de statistică ISTAT. Pentru a evita scăderea în continuare a numărului de vizitatori, a argumentat Volpe, guvernul ar trebui să genereze fonduri prin alte canale, cum ar fi loteria. „Aceste creșteri de prețuri fac parte dintr-o logică mai largă care se conturează în cadrul ministerului care favorizează creșterea biletelor la muzee”, a susținut el.

Vittorio Sgarbi, un subsecretar în Ministerul Culturii, a criticat și el această hotărâre. „Lăsând vizitatorilor libertatea (de a vizita muzee) va fi mai util decât creșterea prețului biletelor”, a spus el într-o emisiune TV. Sgarbi a cerut în mod repetat în ultimele luni ca intrarea la muzeu să fie gratuită, o măsură pe care Sangiuliano a susținut că ar fi nesustenabilă din punct de vedere economic.

„Această contribuție a tuturor ar putea rezolva cu adevărat o situație dramatică”, a declarat Giordano Bruno Guerri, președintele Fondazione Vittoriale (care administrează fosta casă a poetului Garbiele D’Annunzio), pentru ziarul Il Fatto Quotidiano. Vorbind pentru aceeași publicație, Caterina Bon Valsassina, fost director de cercetare și educație în Ministerul Culturii, a lăudat guvernul pentru introducerea măsurii.

Amploarea pagubelor aduse patrimoniului din Emilia-Romagna a devenit mai clară în ultimele zile, după ce Lucia Borgonzoni, subsecretar în Ministerul Culturii, a lansat un studiu asupra siturilor din zonă. Potrivit acestuia, până acum au fost afectate 75 de clădiri istorice, 6 situri arheologice și 12 biblioteci și arhive, a spus Borgonzoni într-un comunicat. Siturile variate includ Museo delle Cappuccine din Bagnacavallo, unde inundațiile din depozitele de la subsol au deteriorat șase fresce și Museo Guerrino Tramonti, în care depozitele care conțin 1.800 de lucrări ceramice și pânze au fost complet inundate.

Ministerul Culturii a pus la dispoziție 2,5 milioane de euro pentru a ajuta la protejarea patrimoniului cultural, iar încă 6 milioane de euro urmează să fie alocate.

Foto credit: Museo Guerrino Tramonti