Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Italia cere Muzeului Luvru şapte piese din antichitate probabil furate
paris,,france, ,september,20:,the,louvre,museum,facade,on

Italia cere Muzeului Luvru şapte piese din antichitate probabil furate

Italia îi cere Muzeului Luvru să restituie șapte piese din antichitate care au fost probabil furate înainte de a fi achiziționate, a anunţat muzeul parizian pentru AFP, confirmând o informație din Le Monde. Cotidianul a dezvăluit că „o anchetă este încă în curs de desfășurare” pentru a stabili cu certitudine traseul acestor piese.

Potrivit acestor informații, această anchetă „ar putea duce în toamnă la un acord istoric între Franța și Italia” care să permită restituirea acestor opere în Italia. O purtătoare de cuvânt a Muzeului Luvru a declarat pentru AFP că lista a fost trimisă în februarie de ministrului Culturii, Gennaro Sangiuliano, care a pregătit expoziția „Napoli la Paris: Luvru invită Muzeul Capodimonte”. Lista nu este publică.

Trafic de antichități

amphore

„Cred că operele de proveniență dubioasă sunt o pată pe colecțiile Luvrului. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru acest lucru și să îl examinăm cu rigurozitate și luciditate”, a declarat președinta Muzeului Luvru, Laurence des Cars, pentru Le Monde.

Încredințate Departamentului de Antichități Grecești, Etrusce și Romane, aceste piese au fost achiziționate de Luvru între 1982 și 1995. Ceea ce au în comun este faptul că au trecut prin mâinile unor comercianți de artă italieni condamnați sau suspectați de trafic de antichități, Giacomo Medici, Gianfranco Becchina și Edoardo Almagia.

Potrivit Le Monde, cea mai emblematică este o amforă din secolul al V-lea î.Hr. Există, de asemenea, vase grecești ale „pictorului Ixion” (secolul al IV-lea î.Hr.) și în stilul „pictorului Antimenes” (secolul al VI-lea î.Hr.).