Kilobase Bucharest, la festivalul curated by
Duo-ul curatorial Kilobase Bucharest prezintă la a 14-a ediție a festivalului curated by din Viena, la Galeria Wonnerth Dejaco, expoziția „Joy ~ Joy ~ Joy on the Pepperside of Suprainfinit”.
Expoziția include lucrări semnate de Apparatus 22 (România, Belgia, Suprainfinit), Irina Bujor (România, Germania), Alex Horghidan (România), Sebastian Moldovan (România), Ioana Nemeș (România) și Elisa Sighicelli (Italia), potrivit potrivit rkiwien.at.
„Joy ~ Joy ~ Joy on the Pepperside of Suprainfinit” se va dezvolta conceptual în jurul unor perspective artistice est-europene asupra viitorului: introspecții în lumi viitoare mai bune, mai incluzive, lucrări despre convivialitate, despre rolul artei de a aduce în conversație perspective empatice și proaspete despre comunități marginalizate, vise ale unor momente de fericire intensă, clubul ca spațiu ce privilegiază libertatea.
„Est” – tema ediției de anul acesta a curated by
Inițiat în 2009, curated by este un festival în care un grup de galerii de artă din Viena invită curatori internaționali să pregătească un program de expoziții discursiv în jurul unei teme centrale. Scopul este de a atrage atenția asupra importanței Vienei ca loc-cheie pentru arta contemporană, iar în acest an sunt implicate 24 de galerii. Pe fundalul recentelor evoluții geopolitice tema centrală a acestei ediții propusă de curatorul Dieter Roelstraete este „KELET“ (în maghiară „Est“).
„Adoptând titlul «Kelet» ca un contrapunct al lui «Nyugat» (vest), se încurajează curatorii și galeriile participante la curated by să-și întoarcă privirea spre est într-un moment în care artiștii din Belarus, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina și alte națiuni ar putea avea cea mai mare nevoie de ea… Speranța mea este că acest cadru curatorial va avea ca rezultat o imagine panoramică complexă a estului – de la estul apropiat al Bratislavei până la estul îndepărtat de Khabarovsk – ca un pământ imaginar scăldat în soarele bogățiilor artistice și al reînnoirii”, spunea Dieter Roelstraete în introducerea temei centrale a ediției 2022.
Festivalul va avea loc în perioada 9 septembrie – 8 octombrie 2022.
Ce este Kilobase Bucharest
Kilobase Bucharest a fost inițiat în 2010 de Dragoș Olea împreună cu Ioana Nemeș (1979 – 2011) ca un proiect artistic care lua forma unui spațiu de artă nomadic. Treptat, acesta s-a transformat într-un hibrid între proiect curatorial și galerie nomadă. Începând din 2016, Kilobase Bucharest este conceptualizat de Dragoș Olea și Sandra Demetrescu. Duo-ul explorează trei subiecte principale: economie, queer și București, inspirându-se consistent din contextul local.
Kilobase Bucharest a curatoriat, produs și prezentat expoziții și proiecte la KULTURKONTAKT, Viena (AT), Oberwelt, Stuttgart (DE), Museion, Bolzano (IT), Eastside Projects, Birmingham (UK), Viennafair, Viena (AT), Muzeul Brukenthal Museum – Galeria de Artă contemporană, Sibiu (RO), CCN, Graz (AT), Eastwards Prospectus, Bucureștit (RO), SUPERSYMMETRICA Madrid (ES), Zina Gallery, Cluj (RO), Triumf Amiria în parteneriat cu MNAC, găzduite de Combinatul Fondului Plastic, galeria Suprainfinit, spațiul The Institute și Switch Lab etc. În 2021, a conceput și realizat Kilobase Bucharest A- Z (editura PUNCH) un proiect editorial multidisciplinar și dens, un abecedar experimental despre București care reflectă fragmente de identități ale orașului prin contribuții scrise și vizuale realizate de artiști vizuali, arhitecți.
Înființată în 2020 de curatorii și istoricii de artă Victoria Dejaco și Michael Wonnerth-Magnusson, galeria Wonnerth Dejaco s-a remarcat rapid în peisajul artistic vienez prin programul discursive de expoziții provocatoare, inovatoare și riguroase din punct de vedere conceptual. Galeria lucrează preponderent cu artiștii emergenți și funcționează ca loc de întâlnire și schimb intelectual.
Foto: lucrare neintitulată creată în 2020 de Alex Horghidan