„La Fée Electricité”, de Raoul Dufy, una dintre cele mai mari picturi din lume
„La Fée Electricité”, capodopera lui Raoul Dufy, expusă în centrul Muzeului de Artă Modernă de la Paris, este una dintre cele mai mari picturi din lume.
Această compoziție colorată de 600 de metri pătrați și 10 tone prezintă istoria electricității și a aplicațiilor ei, de la primele observări până la realizările tehnice cele mai moderne.
Ea a fost comandată artistului cu ocazia Expoziției Universale din 1937, pentru Pavilionul de Electricitate.
Raoul Dufy a folosit pentru această operă un mediu dezvoltat de chimistul Jacques Maroger care i-a permis o realizare foarte rapidă.
Crearea ei, într-un timp record, a fost însoțită de numeroase cercetări documentare și o muncă susținută. Oferită orașului de societatea Électricité de France, opera a fost instalată la Muzeul de Artă Modernă în 1964, într-un spațiu amenajat special pentru a o găzdui.
Această operă monumentală, care poate fi „citită” ca o partitură de muzică, retranscrie inventivitatea spiritului uman în toată bogăția sa.
Partea superioară a operei prezintă un peisaj schimbător în care pictorul a diseminat motive legate de progres precum fabrici, un tren, un transatlantic sau o sărbătoare de 14 iulie iluminată de ghirlande electrice.
Partea inferioară este dedicată reprezentării a 108 savanți și inventatori care au contribuit la dezvoltarea electricității, devenită primordială în viața de zi cu zi. Printre ei: Newton, Volta, Watt, Ampère, Faraday, Siemens, Hertz, Edison…
O restaurare colosală
Proiectul de revalorizare a început cu restaurarea lucrării „Fée Électricité”, care a avut loc din iulie până în octombrie 2020. O documentare fotografică foarte precisă a fost făcută mai întâi datorită unei drone, care a realizat mai mult de 1.000 de imagini din această operă de 10 metri înălțime și 60 de metri lungime.
Apoi, zeci de restauratori au intervenit pentru a îndepărta praful și a reda strălucrirea culorilor de pe cele 250 de panouri.
Potrivit muzeului, publicul poate descoperi opera având acces liber și fără rezervare, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00, și chiar să testeze noile instrumente digitale pentru a o studia.
Foto credit: MAMParis