„La Nuit étoilée”, capodopera lui Vincent Van Gogh, revine la Arles după 136 de ani de la crearea sa
„La Nuit étoilée sur le Rhône”, capodopera lui Vincent Van Gogh și unul dintre cele mai populare tablouri din lume, revine la Arles până la 25 august. Împrumutată de la Musée d’Orsay, pictura este expusă pentru prima dată la Fundația care îi poartă numele, la 136 de ani de la crearea sa, la doar câțiva metri de locul în care pictorul și-a așezat șevaletul pe malul Ronului în 1888.
Din momentul în care a sosit în Arles, Van Gogh a fost preocupat în mod constant de reprezentarea efectelor nopții. În septembrie a fost momentul în care și-a finalizat proiectul obsesiv.
Această pânză a lăsat un semn de neșters în istoria artei. „Era convins că noaptea era mai colorată decât ziua. Și a pictat sub un stâlp de iluminat, fiind interesat de stâlpii de iluminat din Arles care fuseseră instalați cu un an înainte, și a fost un fel de spectacol de lumină complet nou”, explică Jean De Loisy, co-curator al expoziției „Van Gogh et les étoiles” la Fondation Van Gogh. La mai puțin de doi ani după „Noaptea înstelată”, Van Gogh s-a sinucis în iulie 1890.
„Van Gogh et les Étoiles”
Sosirea acestei opere la Arles oferă ocazia de a concepe o expoziție care să pună în perspectivă sursele din care artistul s-a inspirat pentru a o crea, precum și influența pe care a avut-o. Printr-o varietate de abordări – științifică, istorică și poetică – lucrările artiștilor din trecut și din prezent vor oferi o nouă lumină asupra operei lui Van Gogh, evidențiind moștenirea și forța sa de neclintit.
Concepută de Jean de Loisy și Bice Curiger, expoziția „Van Gogh et les Étoiles” va pune în evidență munca erudită și cercetările efectuate de Vincent van Gogh de-a lungul vieții sale, condusă de viziunea sa interioară, de chinurile sale, de simțul său acut de observație, dar și de mediul înconjurător.
Climatul literar și științific singular care s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea este prezentat publicului, printr-o expoziție a cercetărilor care au fascinat în acea perioadă, precum și a lucrărilor marilor ilustratori științifici, precum Étienne Léopold Trouvelot și Lord Rosse.
Influența scenei nocturne a lui Van Gogh este considerabilă, după cum o demonstrează artiștii care i-au urmat – Edvard Munch, Kasimir Malevitch, Georgia O’Keeffe, Helen Frankenthaler și alte figuri importante prezentate în cadrul expoziției. Arta contemporană a continuat și a transformat formele acestei atracții pentru noapte. Sunt expuse lucrări de Tony Cragg, Alicja Kwade, Anselm Kiefer, Dove Allouche, Yves Kleiner și mulți alții.
„Van Gogh et les étoiles” (Van Gogh și stelele) poate fi vizionată în fiecare zi, până la 8 septembrie, la Fundația Vincent Van Gogh din Arles.