Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  „La place de l’Europe, Paris” – O scenă a vieții moderne, de Jean Béraud
la place de l'europe, paris beraud, musee d orsay

„La place de l’Europe, Paris” – O scenă a vieții moderne, de Jean Béraud

„La place de l’Europe, Paris”, o scenă a vieții pariziene moderne de Jean Béraud (Sankt Petersburg, 1848 – Paris, 1935), a ajuns recent în colecția Musée d’Orsay.

Instituția a anunțat la finalul săptămânii trecute că tabloul a fost cumpărat în decembrie 2024 de Statul francez pentru Etablissement Public du Musée d’Orsay et de l’Orangerie-Valéry Giscard d’Estaing de la Haldane Fine Art Limited din Londra.

După ce a făcut parte din diverse colecții particulare și a fost licitat de câteva ori, cel mai recent la Sotheby’s New York, în 2010, cu o estimare de 1 milion de dolari, tabloul a fost cumpărat în 2012 de galeria Haldane Fine Art Limited.

Prima informație privind proveniența uleiului pe pânză nedatat este că a fost vândut în 13 februarie 1900 de Henry Hilton, American Art Association, New York, lui Henry Seligman.

Peisaj urban atipic

Celebru pentru scenele pitorești de gen, Béraud împărtășește cu Édouard Manet și impresioniștii interesul pentru viața pariziană modernă, îmbrățișând o estetică mai moderată, care îndulcea radicalismul și îndrăzneala avangardei, spun specialiștii muzeului.

Subiectul ales pentru „Place de l’Europe, Paris” poate fi legat de mai multe picturi expuse în anii 1870: „Le chemin de fer”, de Manet, prezentată la Salonul din 1874 (Washington, National Gallery of Art), precum și picturile lui Gustave Caillebotte „Pont de l’Europe” (Kimbell Art Museum) și „Rue de Paris, temps de pluie” (Art Institute of Chicago), ambele prezentate la cea de-a treia expoziție impresionistă din 1877, alături de seria dedicată Gare Saint-Lazare de Claude Monet.

Precum Caillebotte, fostul său coleg din atelierul lui Leon Bonnat, Béraud oferă o panoramă a „tipurilor de bulevard” și tratează strada ca pe un spațiu al amestecului social: o doamnă la modă cu câinele ei, un băiat care duce flori și domni care se plimbă, printre alții.

Lucrare atipică în cariera lui Béraud, în special datorită aspectului static și a lipsei de interacțiune a personajelor, care conferă scenei un aer straniu, „Place de l’Europe, Paris” consolidează colecția de peisaje urbane din secolul al XIX-lea a Musée d’Orsay.
Opțiunile de încadrare ale artistului pun în evidență Podul Europei, finalizat la sfârșitul celui de-al Doilea Imperiu, Gara Saint-Lazare, pe care trecătorii o pot zări prin deschiderile podului metalic, și partea din spate, luminată de soare, a noului teatru de operă al lui Charles Garnier.

Tabloul e inclus secțiunii „Paris, capitale d’une nation moderne” din muzeu, unde este expus în prezent.

Foto © Musée d’Orsay, dist. GrandPalaisRmn / Sophie Crépy

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.