Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Latura întunecată a stilului de viață corporatist, în expoziție la Sandwich
nico mures

Latura întunecată a stilului de viață corporatist, în expoziție la Sandwich

„The Office After Dark”, expoziție a artistei Nico Mureș, stabilită la Madrid, este deschisă la galeria Sandwich de la Combinatul Fondului Plastic în perioada 14 noiembrie – 31 ianuarie 2025.

Într-o lume care glorifică productivitatea, „The Office After Dark” dezvăluie latura întunecată a stilului de viață corporatist, precum o noapte eternă în care vitalitatea se estompează, conexiunile se răresc, iar identitatea personală este drenată de cerințele muncii, se arată în prezentarea expoziției.
Micro universul creat de Nico Mureș are în centru metafora de lucrător modern, menținut treaz de cofeină, mental și emoțional epuizat. Captiv unor cicluri infinite de epuizare și lipsă de somn, acesta se bazează, ca un vampir, pe băuturi energizante care nu fac decât să îl epuizeze mai mult. Zădărnicia unei vieți ce produce fără sens personal apasă greu asupra sa. În plus, fiind o femeie corporatistă, personajul ales se confruntă în mod natural cu o presiune suplimentară de a-și demonstra propria valoare și de a fi perfectă în toate privințele. Pentru ea, plafonul de sticlă nu a fost niciodată mai jos.
Cunoscuți pentru adaptabilitatea lor, capabili să supraviețuiască în cele mai aspre medii cu resurse minime, gândacii sunt atât invidiați, cât și disprețuiți. Sub suprafața perfectă a vieții corporatiste, ei se strecoară sub birouri, se ascund în umbre și apar printre lumini pâlpâitoare, sugerând instabilitate și decădere, emblematici pentru o forță de muncă ce trebuie să continue într-un mediu ostil—nevăzută, subapreciată, dar căreia i se pretinde să persiste cu orice preț.
Înconjurați de cei aproape vii, vizitatorii au ocazia să reflecteze asupra propriei lor poziții în cadrul acestui birou permanent, bântuit și mereu productiv.

Nicoleta Mureș (n. 1996) este artistă de origine română stabilită în Madrid care lucrează cu video, colaje digitale, animație, 3D, AR și AI generativ. Practica sa este o observație continuă asupra corpului virtual aflat în diverse situații de stres, anxietate, frică. Scopul ei este să investigheze în continuare posibilitățile și limitările care aduc corpul, fie el real sau digital, în centrul atenției.
Lucrările sale au fost expuse, printre altele, la Sandwich, /SAC, Muzeul de Artă Arad, Zina, PLATO Ostrava, Ivan, Jecza, CAV, la LISTE Art Fair Basel și viennacontemporary, participând și la diverse festivaluri, precum Tour de Moon, Simultan, Digerati Emergent Media Festival și ADAF.