Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române
le tour du monde. auguste dieudonne lancelot în Țările române

Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române

Muzeul Municipiului București anunță expoziția „Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române”, găzduită de Palatul Suțu începând cu 16 aprilie.

„«Le tour du monde. Nouveau Journal des Voyagers» apărea la Paris, în ianuarie 1860, sub conducerea publicistului francez Edouard Charton. Scopul acestei publicații era de a face cunoscute poveștile exploratorilor francezi din jurul lumii într-o manieră de popularizare științifică, care să evoce spațiile exotice pe care aceștia le vedeau, dar și de a le descrie corect geografic.

Printre aceste povestiri, apar relatări despre spațiul românesc ilustrate de un tânâr artist francez. Numele lui este Auguste Dieudonne Lancelot (1823-1895). Călătorește, în 1860, incognito, prin sate și orașe, înregistrând imaginea unei societăți care trece de la orientalism la occidentalism, de la lumea precară a satelor la clădirile nobile din orașe, tipuri de țărani și orășeni.

Expoziția «Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române» continuă seria de expoziții de gravură europeană care tratează spațiul românesc în secolul al XIX-lea în efortul de a recupera, într-o manieră cât mai completă, sursele vizuale lăsate în urmă de artiști care au călătorit în Țările Române. Astfel, ele se înscriu în tendințele literare ale epocii, ca ilustrație pentru materiale cu caracter jurnalistic, gravura devenind, către mijlocul acestui secol, sursă primară vizuală pentru diferite articole din ziare. Prin urmare, gravura de referință în acest caz se comportă ca o sursă istorică, contribuind la reflectarea imaginii societății românești, dar și a observației geografice cu elemente specifice.

Din cele 126 de lucrări semnate de Lancelot care se află în patrimoniul Muzeului Municipiului București, această expoziție propune 50 de piese cu scopul de a ilustra călătoria artistului în spațiul românesc și modul în care se reflectă spațiile urbane și cele private, monumentele arhitecturale și cele naturale, oamenii și activitățile lor cotidiene în viziunea unui artist documentarist de secol XIX”, notează dr. Nicoleta Bădilă, curator.

Expoziția va fi deschisă în perioada 16 aprilie – 21 septembrie 2025.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.