Legăturile cu arta ale grupului The Velvet Underground, explorate într-un documentar de Todd Haynes
Legăturile cu arta ale grupului newyorkez The Velvet Underground, al cărui manager a fost Andy Warhol, sunt explorate într-un documentar realizat de Todd Haynes.
„Primul album The Velvet Underground a fost vândut în doar 10.000 de copii, dar toți cei care l-au cumpărat au format apoi o trupă”, este un citat atribuit producătorului Brian Eno.
Acesta sintetizează influența profundă a The Velvet Underground, din care au făcut parte compozitorul și chitaristul Lou Reed, chitaristul Sterling Morrison, muzicianul galez John Cale și bateristul Moe Tucker.
Împreună cu solista germană Nico, grupul e creditat că a inspirat generații de artiști, de la David Bowie la U2, Nirvana și Arctic Monkeys.
Cineastul Todd Haynes, care a semnat filme precum „I’m Not There”, despre viața lui Bob Dylan, și „Carol”, a realizat un documentar despre muzica grupului înființat în anii 1960 la New York.
Filmul este centrat pe sound-ul grupului, experimentele muzicale, versurile provocatoare, și pe cât de influențat a fost de cinematograful de avangardă și de arta contemporană.
Deși Andy Warhol era managerul și protectorul trupei, Haynes ajunge la concluzia că grupul nu a obținut la acea vreme succes comercial sau laude din partea criticilor.
„Nu există îndoială că anii 1960 au reprezentat un deceniu cu o vitalitate și energie intense pentru a contesta convențiile și pentru a simți în aer noi posibilități. A fost o perioadă incredibil de bogată”, a spus Haynes, citează BBC.
Cineastul speră ca noua generație să descopere The Velvet Underground prin documentarul său care poartă numele trupei cunoscute pentru piese ca „Venus in Furs”, „Sweet Jane” și „Stephanie Says”.
„The Velvet Underground” va fi lansat în anumite cinematografe și pe Apple TV+, la nivel global, pe 15 octombrie.
Documentarul evidențiază și modurile în care The Velvet Underground privea asupra a ceea ce se petrecea în artă la acel moment și cum o aplica muzicii rock.
Acest film analizează ce se întâmplă atunci când muzica funcționează precum arta, când o reprezentație rock este aproape un happening și ce înseamnă tacticile alese de trupă.
Haynes are o abordare ușor neobișnuită, fiind interesat să arate fundamentele conceptuale ale creației trupei. Nu se teme să sape în istoria artei și a muzicii încorporate în discursul grupului și folosește înregistrări video inedite din studioul Factory al lui Warhol.
Credit foto: Apple TV+