„L’empire des lumières”, record mondial de licitație pentru o lucrare de Magritte
„L’empire des lumières” (1954), lucrare a suprarealistului René Magritte, a stabilit nou record mondial de licitație pentru o lucrare a artistului, după ce a fost vândută la Christie’s New York pentru 121 milioane de dolari.
Lucrarea estimată la 95 milioane de dolari a reprezentat punctul culminant al vânzării din 19 noiembrie. Ea a fost cumpărată, după o licitație de 11 minute, de un colecționar care a făcut oferte prin telefon.
Pictura, al cărei titlu se traduce ca „Imperiul luminii”, este una dintre cele 27 de lucrări cu titlu similar pe care René Magritte le-a pictat între anii 1940 și 1960. Fiecare lucrare din serie înfățișează o scenă care pare să fie simultan zi și noapte.
Până acum, cea mai valoroasă lucrare din serie, „L’empire des lumières” (1961), a fost vândută la Sotheby’s Londra în 2022, stabilind recordul artistului la 59,42 milioane de lire sterline (79,24 milioane de dolari). Al doilea cel mai mare preț pentru o lucrare de Magritte la licitație aparținea tot unei lucrări din aceeași serie: „L’empire des lumières” (1961), vândută cu 42,27 milioane de dolari la Sotheby’s New York în mai.
În 19 noiembrie, la New York, patru dintre primele zece loturi ale vânzării au fost semnate de suprarealistul belgian, dintre care unul a fost un alt „L’empire des lumières”, exemplar din 1956, mai mic, vândut pentru 18,8 milioane de dolari, față de o estimare de 6 milioane – 8 milioane de dolari.
Lucrările s-au numărat printre cele 19 loturi scoase la vânzare colecția designerului, filantropei și colecționarei Mica Ertegun. Ele au fost vândute pentru un total de 184 milioane dolari.
Nou record de licitație pentru Ed Ruscha
„Standard Station, Ten-Cent Western Being Torn in Half”, lucrare din 1964 semnată Ed Ruscha, a ocupat locul al doilea pe lista celor mai scumpe zece lucrări ale serii, obținând mai mult de 68 de milioane de dolari, după o estimare de aproximativ 50 de milioane de dolari.
Acesta este un nou record de licitație pentru artist.
Proprietarul lucrării era Sid R. Bass, magnat al petrolului și investitor din Texas, iar Wall Street Journal scria că el a schimbat în 1976 un alt tablou Ruscha din aceeași serie cu cel pe care l-a vândut acum. Aceasta este ultima lucrare de mari dimensiuni realizată de Ruscha în anii 1960 care se afla în proprietate privată.
Lucrarea a fost împrumutată expoziției itinerante „Ed Ruscha/ Now Then”, retrospectivă a creației artistului din perioada 1958-2022, care a debutat la Muzeul de Artă Modernă din New York și a ajuns la LACMA anul trecut.
Recordul anterior de licitație pentru o lucrare a lui Ed Ruscha, stabilit în 2019, era deținut de „Hurting the Word Radio #2” (1964), vândută pentru 52,5 milioane de dolari la Christie’s.
Lucrări ale lui Alberto Giacometti, Joan Mitchell, David Hockney și Willem de Kooning au completat lista celor mai vândute la Christie’s în 19 noiembrie. Cele două lucrări de Mitchell, „City Landscape” și „Untitled”, ambele din 1955, au fost vândute sub estimările minime, 15 milioane dolari, respectiv 9 milioane dolari, numărându-se totodată printre cele mai scumpe lucrări vândute.
Credit foto: Christie’s