Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablou de Magritte, sursă de inspirație pentru „Exorcistul”
rene magritte, l empire de lumieres, sothebys

Tablou de Magritte, sursă de inspirație pentru „Exorcistul”

Tabloul „L’Empire des lumières” al suprarealistului belgian René Magritte a fost sursă de inspirație pentru prezentarea casei din celebrul film de groază „Exorcistul” (1973).

Pictura în care artistul a redat o lumină stranie a inspirat modelarea decorului folosit și în afișele de promovare a filmului bazat pe romanul din 1971 al lui William Peter Blatty. „Exorcistul” a fost și primul lungmetraj horror nominalizat la categoria „cel mai bun film” a premiilor Oscar, fiind premiat pentru scenariul adaptat și sunet.

René Magritte ar fi pictat subiectul de aproximativ 27 de ori, potrivit unui cercetător al Muzeului de Artă Modernă din San Francisco, care scrie că totul a început atunci când, din greșeală, în 1954, originalul expus la Bienala de la Veneția a fost promis mai multor colecționari. Peggy Guggenheim a sfârșit prin a obține prima pictură, dar Magritte a mai pictat trei versiuni pentru a-i mulțumi pe ceilalți cumpărători aspiranți.

Pe lângă MoMA din New York, versiuni ale tabloului se află în Colecția Menil din Houston și Muzeele Regale de Arte Frumoase din Belgia.

În 2022, o versiune a stabilit un record pentru o lucrare de Magritte când a fost licitată la Sotheby’s Londra, ajungând la 79,8 milioane de dolari de la o estimare de 60 de milioane de dolari.

Regizorul filmului „Exorcistul”, William Friedkin (cunoscut și pentru „The French Connection”), puncta în documentarul „A Decade Under the Influence” din 2003, despre cinematografia americană din anii 1970, care a fost sursa de inspirație pentru casă: „Am văzut (acest tablou) la Muzeul de Artă Modernă din New York, se numește «Empire of Light», de René Magritte. Aveam asta în minte… și am ales casa pentru a se potrivi cu tabloul lui Magritte… felinarul… fasciculul de lumină”.

the exorcist

Credit foto: Sotheby’s