Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Leonardo da Vinci – omul vizionar și creațiile sale tehnice, în expoziție la Castelul Cantacuzino din Bușteni
da vinci, c cantacuzino

Leonardo da Vinci – omul vizionar și creațiile sale tehnice, în expoziție la Castelul Cantacuzino din Bușteni

Mașini proiectate în urmă cu peste 500 de ani de Leonardo da Vinci și materializate pentru prima oară abia în 1970 de o familie de artiști italieni – în colaborare cu istoricul Carlo Pedretti – pentru Muzeul Leonardo da Vinci Firenze vor fi expuse la Castelul Cantacuzino din Bușteni începând cu 30 aprilie.

Expoziția „Leonardo da Vinci – The Machines” marchează 570 de ani de la nașterea geniului italian și 111 ani de la inaugurarea Castelului Cantacuzino. Ea va fi deschisă publicului până pe 30 octombrie 2022.

da vinci, cantacuzino 4

În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira 45 de mașini realizate din lemn, ce reproduc cu fidelitate schițele și proiectele descoperite în codexurile lui da Vinci.

Vizitatorii vor putea de asemenea să interacționeze cu 15 dintre aceste mașinării, printre care șurubul lui Arhimede, schimbătorul de viteze sau ciocanul acționat cu came. Alte invenții prezente în expoziție sunt: deltaplanul, parașuta, macaraua lui Brunelleschi, fierăstrăul hidraulic sau reflectorul, acestea stând la baza tehnologiilor din zilele noastre.

expo da vinci, cantacuzino

Expoziția, deschisă în cadrul Galeriei de Artă a Castelului Cantacuzino, va fi grupată în patru categorii: mașini pentru zbor, mașini hidraulice, mașinării și concepte pentru construcții civile, respectiv mașini militare. Toate aceste creații tehnice uimesc prin ingeniozitatea unui om care a conceput în perioada renascentistă numeroase elemente esențiale funcționării multor obiecte utilizate astăzi în toată lumea.

Leonardo da Vinci – the Machines, în turneu mondial din 2003

„Leonardo da Vinci – the Machines”, expoziție aflată în turneu mondial din 2003, își continuă astfel circuitul care a inclus peste 80 de orașe din Europa, Asia, America de Nord și Sud și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție de acest tip (peste 20 milioane de vizitatori) și înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.

Biletele pot fi cumpărate direct de la intrarea în castel, iar accesul se face în cadrul tururilor ghidate. Pentru rezervări de grup (minim 20 de persoane) pot fi făcute rezervări la numărul de telefon 0722 960 606. Vernisajul este programat pentru 6 mai.

Credit foto: Castelul Cantacuzino