Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Licitația de la Phillips din New York a atins 72,3 milioane de dolari, susținută de două tablouri de Basquiat
basquiat elmar 1982, phillips

Licitația de la Phillips din New York a atins 72,3 milioane de dolari, susținută de două tablouri de Basquiat

Casa de licitații Phillips a vândut în 14 mai opere de artă în valoare de 72,3 milioane de dolari (86,2 milioane de dolari cu taxe) în timpul sesiunii de artă modernă și contemporană de la New York.

Totalul vânzării a fost mai mic decât estimarea casei de licitații de 75,9 milioane de dolari până la 110,3 milioane de dolari. Acest interval nu a inclus nici estimările pentru două lucrări care au fost retrase înainte de începerea licitației: „Sunset Sea” de Milton Avery, care avea o estimare între 1 milion și 1,5 milioane de dolari, și „Buste de femme au chapeau” de Pablo Picasso, care a fost al doilea cel mai valoros lot al vânzării, cu o estimare între 12 și 18 milioane de dolari.

„Am convenit împreună cu expeditorul că este mai bine să nu-l oferim spre vânzare”, a declarat Robert Manley, vicepreședinte al Phillips și co-șef la nivel mondial al departamentului de artă modernă și contemporană, despre tabloul de Picasso retras. „Am avut interes pentru el încă de când l-am anunțat, dar nu am putut să stabilim un interes care să ne facă să ne simțim confortabil să îl oferim la licitație. Bănuiesc că îl vom vinde după vânzare”.

În ciuda retragerilor de ultim moment, vânzarea a început în forță cu „Untitled (Boy with Glasses)” (2010) de Noah Davis, care s-a vândut cu 220.000 de dolari (279.400 de dolari cu taxe) față de estimarea de 150.000 – 200.000 de dolari, urmată de „Numbers” (2018) de Derek Fordjour, care s-a vândut unui ofertant online din Grecia pentru 700.000 de dolari (889.000 de dolari cu taxe). Cel de-al treilea lot, pânza masivă și colorată „Freedom don’t come for free” (2021) de Michaela Yearwood-Dan, a suscitat, de asemenea, o luptă, fiind în cele din urmă adjudecată la estimarea sa maximă de 300.000 de dolari. Cu taxele aferente, prețul a ajuns la 381.000 de dolari.

Unul dintre cele mai importante exponate ale vânzării a fost „Vendetta” (1979) de Barkley L. Hendricks. Acesta s-a vândut cu 2,6 milioane de dolari (3,2 milioane de dolari cu taxe), față de o estimare de 2,5 milioane de dolari până la 3,5 milioane de dolari; potrivit lui Phillips, a avut o garanție de la o terță parte.

Succesele lui Basquiat

Cele mai valoroase loturi din cadrul vânzării au fost două tablouri de Jean-Michel Basquiat care au aparținut anterior lui Francesco Pellizzi, regretatul antropolog italian.

Tabloul „Untitled (ELMAR)”, cu o lățime de 2,5 metri, din 1982, anul în care Basquiat era foarte căutat, a fost vândut cu 40,2 milioane de dolari (46,4 milioane de dolari cu taxe) unui ofertant prin telefon, după trei minute de licitație. Cu o estimare între 40 și 60 de milioane de dolari, a avut cea mai mare estimare dintre toate loturile oferite în cadrul licitațiilor din acest sezon de la New York. Următorul lot, „Untitled (Portrait of a Famous Ballplayer) (1981), a fost vândut la un preț egal cu estimarea sa minimă de 6,5 milioane de dolari; cu taxe, prețul a ajuns la 7,8 milioane de dolari. În acest tablou, Basquiat a explorat referințele la baseball și la identitatea și incluziunea negrilor în cultura americană, potrivit Phillips.

Phillips va vinde un al treilea tablou al lui Basquiat din colecția lui Pellizzi la Hong Kong în 31 mai. „Native Carrying Some Guns, Bibles, Amorites on Safari” (1982) are o estimare între 12 și 18 milioane de dolari. Jean-Paul Engelen, președintele Phillips America, a declarat înainte de vânzare că au decis să vândă una dintre pânze în Asia pentru a „împărți” rezultatele pentru familia Pellizzi, menționând că piața asiatică este deosebit de entuziasmată de Basquiat.

Când miliardarul japonez Yusaku Maezawa a vândut la Phillips, în 2022, o pictură fără titlu din 1982 a lui Basquiat, aceasta s-a vândut cu 85 de milioane de dolari, cu tot cu taxe, unui ofertant din Asia. (Maezawa a stabilit, de asemenea, recordul de licitație pentru o lucrare a lui Basquiat în 2017, când a cumpărat o pânză fără titlu din 1982 pentru 110,5 milioane de dolari, cu taxe incluse, la Sotheby’s).

Basquiat deține, de asemenea, recordul pentru cel mai valoros artist occidental vândut la licitație în Asia, după ce lucrarea „Warrior” (1982) s-a vândut pentru 280 de milioane de dolari HK (323,6 milioane de dolari HK/41,7 milioane de dolari cu taxe) la Christie’s Hong Kong în 2021.

Pellizzi a achiziționat cele trei tablouri de la Annina Nosei, primul dealer de artă al lui Basquiat. Potrivit lui Engelen, el a cumpărat „Untitled (ELMAR)” cu 14.000 de dolari, „Untitled (Portrait of a Famous Ballplayer)” cu 12.000 de dolari și Native Carrying Some Guns, Bibles, Amorites on Safari cu 6.000 de dolari, respectiv 6.000 de dolari.

Una dintre cele mai prelungite bătălii de licitație din cadrul vânzării a izbucnit în jurul tabloului „Acres” (1959) al lui Helen Frankenthaler, care a depășit în cele din urmă estimarea maximă de 2,5 milioane de dolari și s-a vândut cu 3 milioane de dolari (3,6 milioane de dolari cu taxe).