Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei lucrări Basquiat timpurii, vândute la New York și Hong Kong
basquiat elmar 1982, phillips

Trei lucrări Basquiat timpurii, vândute la New York și Hong Kong

Trei lucrări Jean-Michel Basquiat timpurii ce provin din colecția antropologului Francesco Pellizzi și care au fost cumpărate de la primul dealer al artistului, Annina Nosei, la începutul anilor ’80, vor fi vândute de Phillips la New York și Hong Kong.

Lucrările au fost realizate în perioada 1981 – 1982.

Vânzarea de la New York, care va avea loc în 14 mai, este condusă de monumentalul tablou „Untitled (ELMAR)” (1982), o pânză de aproximativ 2,5 metri lățime, care prezintă un Icar modern pe cale să cadă din ceruri și un arcaș care trage două săgeți în direcția lui. Este așteptat ca lucrarea să fie vândută pentru o sumă cuprinsă între 40 și 60 de milioane de dolari.

Piesa a fost inclus într-o expoziție dedicată colecției Pellizzi la Muzeul Hofstra din New York, în 1989. A fost și într-o expoziție care comemora 10 ani de la moartea lui Basquiat, la Gagosian Los Angeles, în 1998, și a apărut pe coperta catalogului care o însoțea. De asemenea, a fost expusă în retrospectiva creației artistului la Fondation Louis Vuitton din Paris, în 2018.

La New York, Philips va vinde și pânza „Untitled (Portrait of a Famous Ballplayer)” din 1981. Tabloul are o estimare de 6,5 milioane de dolari – 8,5 milioane de dolari. Două săptămâni mai târziu, în 31 mai, la Hong Kong, va fi scos la vânzare „Native Carrying Some Guns, Bibles, Amorites on Safari” (1982) având o estimare de 12 milioane – 18 milioane de dolari.

Basquiat, vândut bine în Asia

Jean-Michel Basquiat se vinde foarte bine în Asia. În mai 2022, un tablou fără titlu din 1982 din colecția multimilionarului japonez Yusaku Maezawa a fost adjudecat contra sumei de 85 milioane de dolari. Cu doar șase ani mai devreme, Maezawa îl cumpărase de la Christie’s cu 57,3 milioane de dolari.

În general, lucrările artistului sunt prezente în vânzările de seară de la New York. În timpul vânzărilor din luna mai a anului trecut, Christie’s a vândut un triptic din 1983, cu o lățime de 3,5 metri, din colecția creatorului de modă italian Valentino Garavani, pentru puțin peste 67 de milioane de dolari, plasând tabloul printre cele mai scumpe lucrări ale lui Basquiat licitate vreodată.

Artistul, căruia Gagosian Los Angeles îi dedică în prezent o expoziție, este prezent primăvara asta și într-o licitație Sotheby’s New York cu o pictură neintitulată din 1984 realizată împreună cu Andy Warhol,, estimată la 18 milioane dolari.

Foto – „Untitles (ELMAR)”; credit foto: Jean Bourbon/ Phillips