Licitațiile din China au reprezentat în 2020 mai mult de 35% din piața globală – raport
Licitațiile de artă din China au reprezentat anul trecut 36% din piața globală, potrivit celui mai recent raport China Art & Wealth White Paper.
Analiza arată că vânzările anuale din țară au scăzut anul trecut cu 20%, la 6,2 miliarde, din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei, dar au revenit rapid în a doua parte a anului, citează theartnewspaper.com.
În 2020 au avut loc 98.000 de tranzacții.
Prețul mediu al unei lucrări vândute a fost de 62.795 de dolari și 51% din loturile oferite au fost adjudecate, ambele reprezentând recorduri pentru China, concluzionează raportul realizat cu date compilate de la China International Capital Corporation (CICC) Wealth Management, Central Academy of Fine Arts School of Arts Administration and Education și Art Market Research Centre.
Picturile chineze, lucrările de caligrafie, antichitățile și porțelanul au dominat în continuare licitațiile. Totuși, vânzarea de uleiuri pe pânză și artă contemporană a crescut cu 3,3%, la 1,4 miliarde de dolari din aproximativ 5.000 de tranzații, cu preț mediu de 298.277 de dolari.
Regiunea Beijing, Tianjin și Hebei au dominat în vânzările de artă, cu 53% din totalul național (creștere de la 44%, în 2019). Un aport l-au avut creșterea noii intrate pe piață Yongle Auction și mutarea în 2020 din Guangzhou la Beijing a Huayi International.
Ocupând locurile al cincilea, respectiv al șaselea în lista caselor de licitații, Yongle Auction și Huayi International au înregistrat vânzări de 518 milioane de dolari, respectiv 408 milioane de dolari.
Beijing Poly continuă să conducă, în ciuda unei scăderi cu 14,2% a veniturilor, de la 989 milioane de dolari la 847 milioane de dolari.
Sotheby’s Hong Kong deține locul secund, cu o scădere de 12,1%, de la 941 de milioane de dolari la 832 milioane de dolari.
Raportul nu cuprinde informații de la multe târguri și galerii, deoarece nu sunt disponibile.
Datele compilate arată o creștere cu 55% a tranzacționării lucrărilor de peste 784.941 de dolari, de la 48% în 2019, în timp ce vânzările de lucrări cu preț mediu și mic au cunoscut o scădere, de la 45,5% la 40%, respectiv de la 6,5% la 4,6%, de la un an la altul.
Colecționarii, determinați de pasiunea pentru artă
Pentru prima dată, la a treia ediție, raportul a analizat și 100 de colecționari din Beijing, Shanghai și Hong Kong.
Întrebați care este principala motivație pentru a cumpăra artă, 79% au răspuns „pasiune”, 53% – „investiție”, iar 34% au donat lucrările de artă unor muzee sau organizații non-profit.
Principalul mod de achiziție a fost reprezentat de licitații (69%), urmat de galerii (62%), în timp ce 29% au spus că au angajat consilieri.
Dintre respondenți, 95% spun că dețin lucări din China, 54% au lucrări din Europa și din restul Asiei, iar 31%, din America.
Theartnewspaper.com anticipează că raportul pe 2021 va demonstra o creștere constantă, fără mari schimbări.
În ultimii ani a fost remarcat un interes tot mai crescut al caselor mari de licitații din lume pentru piața asiatică.
Atât Sotheby’s, cât și Christie’s se concentrează în special pe Hong Kong și China continentală. Anul acesta, Christie’s a anunțat că în 2024 va deschide prima sa sală de licitații activă întreg anul în Asia, în turnul Henderson al Zaha Hadid Architects din Hong Kong.