Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /   „Love Lost, Bucharest” – Obiecte-simbol și opere de artă ale iubirii pierdute, expuse la Galeria Strata
expozitie love lost, bucharest photo credit adi bulboaca

 „Love Lost, Bucharest” – Obiecte-simbol și opere de artă ale iubirii pierdute, expuse la Galeria Strata

Expoziția „Love Lost, Bucharest” a invitat bucureștenii să își amintească de iubirile pierdute și a adunat mai mult de 20 de mărturisiri care marchează sentimente diverse, precum nesiguranța, resemnarea, suferința, abandonul și eliberarea, ce vin la pachet cu sfârșitul unor relații. Alături de acestea stau lucrări ale unor artiști emergenți.

Expoziția poate fi vizitată, gratuit, la Galeria Strata până pe 10 iunie, în fiecare zi, de marți până sâmbătă.

Conceptul expoziției vine din Miami, unde în ultimii 6 ani, „Love Lost” oferă locuitorilor orașului posibilitatea de a-și împărtăși propriile experiențe într-un spațiu comun de vindecare și eliberare.

Proiectul din București, organizat de Asociația Arden și Galeria Strata, a fost gândit să încurajeze contribuția creativă a locuitorilor, care au participat la acest demers înscriindu-și un obiect, alături de povestea de iubire și pierdere trăită.

14 viziuni artistice asupra destrămării iubirii

Obiecte care pot părea banale, precum un tablou, o rochie, un inel, un tensiometru sau o carte, dezvăluie începutul unei povești de iubire terminate brusc, prietenii toxice, redescoperirea sinelui ori amintirea unui părinte.

Printre exponate se regăsesc și un cuțit și o pictură făcută cu sânge, care vorbesc despre eliberarea dintr-o realitate închipuită sau despre episoadele depresive trăite într-o poveste de iubire.

„Descoperim, prin poveștile expuse, că nu suntem singuri în călătoriile noastre. Astfel, prin conștientizare, putem să lăsăm în urmă ce nu ne mai servește: să mulțumim pentru experiența trăită și să mergem înainte”, a spus Andra Beldean, co-fondator al Asociației Arden.

Alături de obiectele și poveștile locuitorilor, expoziția oferă viziunea mai multor artiști locali emergenți asupra aceleiași teme. Cei 14 artiști care au răspuns afirmativ inițiativei au expus lucrări din spectre diverse, surprinzând prin fotografii, animații și instalații semnele lăsate de anumite relații din viața lor.

Ateliere, spațiu de vindecare

Evenimentul vine în întâmpinarea participanților cu o serie de workshop-uri menite să vorbească despre legătura dintre iubire și pierdere, cu scopul de a crea un spațiu de vindecare individual și colectiv. Primul atelier a fost susținut weekendul trecut de psihoterapeutul Yolanda Crețescu. Participanții au analizat modul în care se raportează la suferință și pierdere, conștientizând tiparele și amprenta unică a acestora, formată în strânsă legătură cu relația pe care o avem cu părinții, rolul atribuit în familie și subconștientul colectiv a tot ceea ce au experimentat strămoșii noștri.

Program ateliere

Duminică, 29 mai, orele 15:00 – 18:00 – workshop Return to Yourself, realizat de Hitesh, profesor de Yoga din India care predă în România de aproximativ 2 ani. Atelierul va începe cu o discuție liberă despre atașament și va continua cu tehnici de respirație și meditație. Participanții vor învăța metode simple de a trece peste pierdere, anxietate și stres.

Vineri, 3 iunie, orele 18:00 – 21: 00 – workshop Storytelling, realizat de Iulian Tănase, în care participanții vor învăța cum să își contureze propriile povești într-un mod cât mai autentic și natural.

Vineri, 10 iunie, orele 20:30 – 23:30 – workshop Beyond the Sunset. Cosima Opârtan și Paula Dunker propun participanților un atelier performativ care mizează pe puterea benefică a sunetului însoțit de practica corporală ghidată. Participanții vor lua parte la un atelier interactiv în care exercițiile de centrare se vor îmbina cu elemente de dans contemporan, cu scopul de a crea o conexiune între minte și corp.

Accesul în cadrul atelierelor este limitat, iar participarea se face prin înscriere, în limita locurilor disponibile.

În plus, vizitatorii pot interacționa cu obiectele expuse prin intermediul unei aplicații special dezvoltate de echipa Oveit. Colectând povești și emoții, utilizatorii pot să-și genereze propria artă digitală unică, pe baza experienței din spațiul expozițional, iar apoi aceasta poate fi transformată într-un NFT.

Expoziția poate fi vizitată gratuit până pe 10 iunie, de marți până vineri, în intervalul 16:00 – 20:00, și sâmbăta, între orele 14:00 și 18:00, la Galeria Strata (str. Parângului 76). 

Credit foto: Adi Bulboacă