Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Luchian, Mützner și Țuculescu, cele mai mari adjudecări în Licitația de iarnă de la Artmark
toamna stefan luchian, artmark, curatorial

Luchian, Mützner și Țuculescu, cele mai mari adjudecări în Licitația de iarnă de la Artmark

Lucrări de Ștefan Luchian, Samuel Mützner, Corneliu Baba și Ion Țuculescu au obținut cele mai mari prețuri în Licitația de iarnă organizată de casa Artmark pe 15 decembrie.

„Toamna”, lucrare care a primit anul trecut cea mai mare evaluare de licitație prescrisă vreodată pentru o operă de artă românească vândută în țară, 200.000 – 300.000 de euro, a avut acum o estimare maximă de 200.000 de euro, însă a fost adjudecată contra sumei de 90.000 de euro.

Opera realizată de Luchian în 1901, inspirat de grafica în stil Art Nouveau a artistului francez Georges des Feure, contemporan al său, face parte dintr-un ansamblu de patru uleiuri ce reprezintă alegorii feminine destinate să decoreze interioarele casei avocatului și omului politic liberal Victor Antonescu, fost ministru de Justiție, apoi de Finanțe în Guvernul Gheorghe Tătărăscu, în colecția căruia s-a aflat până în 1965.

Astăzi, două dintre cele patru panouri pictate de Luchian sunt în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, dintre care „Primăvara” este piesa centrală a sălii dedicate începuturilor modernismului românesc, în expunerea permanentă a actualei Galerii Naționale. Cel de-al patrulea panou ilustrat în literatura de specialitate, neidentificat de istoriografie în vreo colecție anterioară ori ulterioară schimbării de regim din 1989, este considerat pierdut.

O altă lucrare de Ștefan Luchian care și-a găsit cumpărător a fost „Ulcior cu albăstrele”. Cu valoare estimată între 30.000 și 50.000 de euro, pictura a fost adjudecată contra sumei de 40.000 de euro. „Portretul Paulinei Cocea”, realizat de artist în acuarelă și creion pe hârtie, a rămas neadjudecat.

Mützner, prezent în licitație cu șapte lucrări

A doua cea mai mare estimare în Licitația de iarnă a fost acordată lucrării „Le Coin Musical (Colțul muzical)”, pictură de mari dimensiuni semnată de Theodor Aman, între 100.000 și 160.000 de euro. Ea a rămas neadjudecată, iar prețul post-licitație primit este de 125.000 de euro.

vremea innoirii

Vremea înnoirii (Primăvara șovăie în ultimele flori de cireș)

Două picturi au fost vândute cu câte 60.000 de euro. Este vorba despre „Vremea înnoirii (Primăvara șovăie în ultimele flori de cireș)”, ulei pe pânză creat în 1914 de Samuel Mützner, și „Rege nebun” (1980), de Corneliu Baba. Ambele și-au depășit estimările maxime, de 45.000 de euro, respectiv 50.000 de euro.

rege nebun, corneliu baba, curatorial.ro

Rege nebun

Șapte lucrări ale lui Mützner au fost scoase la vânzare, iar cinci au fost adjudecate, cel mai mic preț obținut fiiind 2.750 de euro pentru „Veneția”, ulei pe carton.

Ion Țuculescu a fost prezent în licitație cu două lucrări, ambele vândute. „Lansare în roșu”, ulei pe hârtie lipită pe carton, a obținut 26.000 de euro, încadrându-se în estimare, și „Case pe marginea râului”, ulei pe pânză adjudecat contra sumei de 11.000 de euro, în estimare.

Au mai fost adjudecate lucrări de Theodor Pallady, Ștefan Câlția, Felix Aftene, Sabin Bălașa, Nicolae Dărăscu și Camil Ressu.

Licitația de Iarnă a înregistrat o rată de adjudecare de 76% și vânzări totale de 854.550 euro (în creștere cu 5,7% față de totalul Licitației de Toamnă din luna octombrie, finalizată cu 808.150 euro). La licitație au participat 255 de palete (din care 66% online, iar celelalte în sala de la Palatul Cesianu-Racoviță ori prin telefon), dintre care 89 au adjudecat.