Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lucrare a românului Victor Man, vândută la Sotheby’s pentru o sumă de cinci ori mai mare față de estimare
victor man, the chandler, sothebys

Lucrare a românului Victor Man, vândută la Sotheby’s pentru o sumă de cinci ori mai mare față de estimare

„The Chandler”, ulei pe pânză de Victor Man (n. 1974, Cluj), a fost adjudecată în segmentul The Now al licitației de artă contemporană de la Sotheby’s Londra din 6 martie contra unei sume de cinci ori estimarea maximă.

Pictura din 2013 a fost inițial expusă la Galerie Neu din Berlin și a ajuns ulterior la New York, Ciudad de Mexico și Frankfurt. A fost achiziționată de la galeria berlineză, în 2013, de proprietarul care a scos-o acum la vânzare.

„«The Chandler» este unul dintre primele exemple din cea mai cunoscută și coerentă serie a lui cu același titlu. Este o demonstrație superbă a celebrului stil pictural al lui Man și surprinde privirea contemplativă și greutatea existențială care străbat opera sa”, se arată pe site-ul casei de licitații.

Pictura a primit o estimare maximă de 80.000 de lire sterline și a fost vândută pentru aproximativ 400.000 lire sterline.

Recorduri stabilite de artiste

Vânzarea de artă contemporană Sotheby’s de la Londra a adunat 126,6 milioane de dolari (inclusiv comisioane), o performanță relativ modestă care a cuprins și a șaptea ediție The Now, licitație de lucrări ultracontemporane.

Licitația a fost primită cu optimism de casa de licitații. Conducerea acesteia a precizat că estimările loturilor au fost „realiste” și au fost înregistrate și câteva recorduri pentru artiști tineri.

Douăsprezece lucrări ale unor artiști emergenți, printre care Takako Yamaguchi, Jadé Fadojutimi și Emma Webster, alături de piese ale unor artiști a căror cotă e în creștere, cum ar fi George Condo, au intrat în The Now, nouă dintre ele depășindu estimările maxime. Un singur tablou a rămas nevândut („Biergarten”, 2007, de Nicole Eisenman), în timp ce Yamaguchi și Rebecca Warren au stabilit recorduri de artist. Etel Adnan a fost cealaltă artistă care a înregistrat un record, atingând un maxim de 564.159 de dolari pentru „Untitled” (c.1970), după ce patru ofertanți au urmărit tabloul.

În afara faptului că trei artiste au stabilit recorduri, 60% dintre lucrările realizate de femei și-au depășit estimările maxime în licitația din 6 martie.

Rezultatul The Now a confirmat ascensiunea românului Victor Man, a cărui cotă a cunoscut o creștere rapidă în ultimele sezoane, scrie artnews.com. Tabloul „The Chandler” (2013) a ajuns la 515.803 dolari, de cinci ori mai mult decât estimarea maximă.
Artistul irakian Mohammed Sami a avut de asemenea o noapte reușită – „Electric Column” (2021) a fost vândut pentru 241.783 de dolari. Sami a fost subiectul unor expoziții personale importante la Londra și New York și urmează să aibă o altă expoziție solo la Palatul Blenheim din Oxfordshire, în iulie.

Monet și Picasso

Dintre celelalte 58 de loturi de artă modernă și contemporană, cinci au fost vândute pentru mai mult de 6 milioane de dolari (Picasso, Monet, Signac, Bacon, Miró) și cinci nu s-au vândut deloc. În cadrul ambelor vânzări, puțin peste jumătate dintre loturile vândute au depășit estimările maxime.

„Arbres au bord de l’eau, printemps à Giverny” (1885), de Claude Monet, a depășit cu puțin estimarea maximă de 8,9 milioane de dolari, ajungând la 9,8 milioane de dolari, iar „Glaçons, environs de Bennecourt” (1893) a fost vândut pentru puțin sub 4 milioane de dolari, cu 500.000 de dolari mai puțin decât estimarea maximă.

Tabloul „Homme à la pipe” (1968), de Pablo Picasso, vândut ultima dată în urmă cu jumătate de secol, a inspirat singurul episod de aplauze din cadrul licitației. A fost adjudecat contra sumei de 17,4 milioane de dolari, fiind astfel lotul cel mai valoros al serii. O altă lucrare a spaniolului, un exemplar rar din perioada sa albastră (1901 – 1904) – „Lluís Vilaró” (1904) – a fost retrasă înainte de vânzare.

Portretul lui George Dyer, al doilea cel mai mare preț

Study of George Dyer”, unul dintre cele mai intime și încărcate psihologic portrete create de Francis Bacon, a fost scos la licitație de Sotheby’s în cadrul vânzării sale de artă modernă și contemporană.

A obținut al doilea cel mai mare preț, ajungând la 8,7 milioane de dolari, după o estimare maximă de 8,9 milioane de dolari.

„Head of E.O.W. II” (1964), de Frank Auerbach, a fost vândut cu 5,1 milioane de dolari (estimare maximă de 6,4 milioane de dolari) pe fondul expoziției de desene de mari dimensiuni a artistului, în curs de desfășurare și apreciată de critici la Galeria Courtauld din Londra.

„Fleurs dan un vase” (cca. 1878), de Pierre-Auguste Renoir, a fost vândut pentru 3,1 milioane de dolari, iar „Portrait de Geneviève avec un collier de colombes” (1944), de Françoise Gilot, din colecția Ariannei Huffington, a fost disputat de patru licitatori, iar prețul final a fost de patru ori mai mare decât cel estimat, de 918.774 de dolari, devenind unul dintre cele mai mari prețuri realizate de o lucrare Gilot la o licitație.