Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lucrare de Tom Thomson ținta unui protest pentru înființarea serviciului canadian de stingere a incendiilor de vegetație
protest on2ottawa, galeria nationala a canadei

Lucrare de Tom Thomson ținta unui protest pentru înființarea serviciului canadian de stingere a incendiilor de vegetație

Un activist pentru climă a aruncat vopsea roz peste o lucrare a lui Tom Thomson la Galeria Națională a Canadei, ca parte a activităților din această săptămână care atrag atenția asupra cererilor pentru un serviciu național de luptă împotriva incendiilor.

O înregistrare video încărcată pe Facebook de grupul On2Ottawa îl arată pe Kaleb Suedfeld, în vârstă de 28 de ani, stropind cu vopsea peisajul „Northern River” al lui Thomson din 1915, îngenunchind și lipindu-și mâna de podea înainte de a scoate un discurs scris din buzunar.

„Industriile de combustibili fosili distrug opera de artă care este planeta noastră, iar guvernul nostru este acaparat de ele și nu face nimic pentru a le opri crimele”, a declarat Suedfeld, înainte de a cita pagubele provocate de incendiile de pădure din țară în acest an, cu mii de oameni evacuați, moartea a patru pompieri, precum și o suprafață arsă estimată la 37 de milioane de hectare. „Suntem șocați de faptul că guvernele din întreaga lume, inclusiv al nostru, permit ca frumoasa noastră planetă, această operă de artă, să fie eviscerată și arsă pentru a alimenta buzunarele plutocraților din domeniul combustibililor fosili”.

Tabloul „Northern River” este protejat de sticlă, iar purtătorul de cuvânt al On2Ottawa, Laura Sullivan, a confirmat pentru ARTnews că vopseaua roz folosită în incident este lavabilă.

On2Ottawa se descrie ca fiind o „campanie de nesupunere civilă non-violentă menită să încurajeze guvernele canadiene să ia măsuri urgente și semnificative în ceea ce privește criza climatică”. Grupul pentru climă cere guvernului federal canadian să înființeze un serviciu național de stingere a incendiilor format din 50.000 de membri pentru a face față problemei tot mai mari a incendiilor de pădure. În plus, grupul dorește să instituie o adunare a cetățenilor cu „putere juridică executorie pentru a decide cum să abordeze criza climatică și ecologică în mai puțin de 2 ani”.

Alte perturbări în capitală canadiană, pentru mai mult de o săptămână

Sullivan a declarat că, până pe 29 august, 12 dintre membrii grupului au fost arestați pentru infracțiuni legate de blocarea traficului în Ottawa. Ea însăși a fost arestată la începutul acestei luni după ce a stropit cu vopsea roz indicatorul „Toronto”.

Un comunicat de presă al On2Ottawa a precizat: „Se așteaptă ca alte perturbări în capitală să continue pentru încă o săptămână și jumătate”.

Comunicatul de presă al Galeriei Naționale a Canadei a calificat protestul drept „nefericit”, dar a precizat că „Northern River” nu a fost afectat datorită faptului că a fost expus după un panou vitrat de protecție. Deși pictura a fost „scoasă din expoziție pentru o evaluare suplimentară”, muzeul a precizat că se așteaptă ca aceasta să fie repusă în scurt timp. „Siguranța și securitatea personalului și a vizitatorilor noștri, precum și a colecției noastre rămân prioritatea noastră cea mai mare”, a mai fost transmis.

Începând cu 2022, a existat un val continuu de proteste pentru climă care au vizat lucrări importante din galerii de artă și muzee din Europa, Canada, Australia și Statele Unite. Protestele au dus la arestări, procese și chiar la o acuzație federală.

Anul trecut, mai mult de 90 de reprezentanți ai unor mari muzee din lume au publicat o declarație ca răspuns la acțiunile care au vizat opere de artă.